Aleksa Balašević Svet24.si

Balaševićev sin obžaluje vse, kar je storil v ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

gaja matej 1 Njena.si

Skrito v raju: To je najljubši prizor Mateja ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Zabavno Beograd

Dnevi slovenskega filma

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
22.11.2016 06:21

V Beogradu bodo do petka potekali dnevi slovenskega filma. Uvod v dogajanje bo današnja opoldanska okrogla miza na temo slovensko-srbskih koprodukcij. Začetek dnevov v srbski prestolnici bo zaznamovalo odprtje razstave Dušan Milavec-scenograf, ki mu bosta sledili projekciji restavriranih slovenskih klasik Dolina miru in Sedmina.

Dnevi slovenskega filma bodo tretji retrospektivni filmski dogodek v srbski prestolnici po osamosvojitvi in drugi po lanskem letu, ko je glavni organizator postal Društvo Sava, kot se imenuje združenje Slovencev v Beogradu, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Dnevi slovenskega filma v novi zgradbi Jugoslovanske kinoteke težijo k temu, da bi postali vsakoletni dogodek, ki utrjuje prikazovanje slovenskih filmov v Srbiji. Slovenski filmi so sicer redni gostje srbskih filmskih festivalov, redkeje pa se uvrstijo na redni program tamkajšnjih kinematografov. Dnevi naj bi postali most med festivali in kinematografi, so pojasnili na SFC.

Nocojšnje odprtje dnevov bo minilo v znamenju restavriranih slovenskih klasik. Prva bo prikazana Dolina miru (1956) v režiji Franceta Štiglica, ki je bila v restavrirani različici prvič predstavljena v sklopu Cannes Classics, nato pa prikazana v Ljubljani in v francoskem Arrasu. Decembra se obeta še projekcija filma na festivalu evropskega filma v Washingtonu. Kot predfilm bodo prikazali delo Derby, ki ga je Jože Pogačnik posnel leta 1965.

Kot so zapisali na SFC, bo čast odprtja festivala pripadla restavrirani verziji filma Sedmina (1969) v režiji Matjaža Klopčiča. Projekcije se bosta udeležila igralca Rade Šerbedžija in Snežana Nikšić, ki sta film pospremila tudi na lanski decembrski premieri v Slovenski kinoteki. Restavracijo in digitalizacijo obeh filmov je financiral SFC.


Do petka bodo v sklopu dnevov na sporedu trije sodobni celovečerni igrani filmi - Pot v raj režiserja Blaža Završnika, Komedija solz v režiji Marka Sosiča ter Mama režiserja Vlada Škafarja. V Beogradu bodo gostovali tudi dokumentarci Blue Velvet Revisited režiserja Petra Braatza, Križ in kladivo v režiji Bojana Laboviča, Ne grem na koleno Dušana Moravca ter Nara Petrovič = Človek režiserja Borisa Petkovića.

Novi slovenski kratki film bodo predstavljali Prvih deset - remake v režiji Janeza Burgerja, Dober tek, življenje režiserke Urške Djukić, Meje Damjana Kozoleta, študentski film Male ribe režiserke Maje Križnik ter Selitev režiserja Žige Virca. Na projekcijah bo sodelovala večina režiserjev in režiserk.

Ob filmskem programu bo potekal bogat spremljevalni program, v katerega sodi današnja okrogla miza Koprodukcije Slovenija - Srbija: izkušnje in prihodnost V sklopu dogodkov bosta organizirani še okrogli mizi na temi vojna in film ter mladi in film.