oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

skrito-v-raju Njena.si

Ali serija Skrito v raju vpliva na turizem v ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Zabavno Ljubljana

Božična zgodba v živalskem vrtu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.12.2015 17:54

Ta in prihodnji podaljšani konec tedna Živalski vrt Ljubljana pripravlja tradicionalni glasbeno scenski dogodek z naslovom Božična zgodba.

Zvesti ostajajo klasični zgodbi, uprizorili pa bodo prenovljeno različico z novimi glasbenimi gosti. Kot solist bo nastopil priznani tenorist Janez Lotrič, božične pesmi pa bo pel mladinski pevski zbor ArtVoicess glasbene šole Grosuplje pod vodstvom Irene Vidic. Tokrat si je mogoče vstopnice zagotoviti tudi vnaprej in sicer preko spleta ter na vseh izpostavah pošte ter Eventimovih prodajnih mestih.

Žive jaslice

Posebnost »živih jaslic« v ZOO Ljubljana so seveda žive živali, med katerimi so ljubljenke občinstva kraljevsko okrašene kamele, otroci pa neizmerno uživajo, ko se lahko po prireditvi pomešajo med ognjišča, pastirje, njihove živali in v hlevčku obiščejo sveto družino.

Polurna prireditev poteka v ZOO Ljubljana na slovenski kmetiji pred idilično kmečko bajto in 300 let staro kaščo, v najdaljših nočeh starega leta. Božična zgodba bo predstavljena z igranimi prizori z liki, ki jih bodo uprizorili zaposleni v živalskem vrtu skupaj z živalmi, ki nastopajo v tej zgodbi. Za izjemno doživetje bo dodatno poskrbljeno s posebnimi svetlobnimi efekti

Priprave na Božično zgodbo

Vol Tar, istrska oslica Drobtinica ter kamele Karlo in Salima z mladičem Hasanom, so skupaj s pritlikavimi ovcami del Božične zgodbe v ZOO Ljubljana. Na dogajanje jih vnaprej pripravljajo, zato radi ''nastopajo'' skupaj z oskrbniki. Za dobrobit živali je pomembno, da lahko pokažejo svoja naravna vedenja. To v ZOO Ljubljana vse leto spodbujajo s treningom. Skozi proces učenja živali vodijo postopoma, po majhnih korakih. Sprehodov, spremembe okolja, urnika ter novih izzivov so živali izredno vesele, saj za njih predstavlja dobrodošlo popestritev. Za vsako zaželeno vedenje so nagrajene. Takšen način treninga se imenuje trening s pozitivno spodbudo. Zanj je ključnega pomena odnos do živali, ki temelji na medsebojnem zaupanju in spoštovanju. Priprave so vse prej kot enostavne in potekajo po malem skozi vse leto, intenzivno pa zadnja dva meseca. Živali je potrebno postopoma seznaniti z vsemi najmanjšimi podrobnostmi, ki so del predstave: s pisanimi pokrivali, z drugačnimi kostumi oskrbnikov, s temo, prizoriščem, glasbo in osvetlitvijo, z dimom in celo aplavzom.

V letošnjem letu so uredili še več tribun in omejili prodajo vstopnic na posamezno predstavo. Zagotoviti pa si jih je mogoče vnaprej preko spleta, na vseh izpostavah pošte in Eventimovih prodajnih mestih in seveda na blagajni ZOO Ljubljana.

Božično novoletno vzdušje bo dodatno zablestelo v soju lučk in bakel, ogreti in posladkati se bo mogoče ob stojnicah s toplimi napitki in prazničnimi prigrizki ter kupiti pravo »pastirsko baklo«, ki vam bo razsvetlila praznične noči tudi doma.

Predstave bodo: V petek, 18., soboto 19., nedeljo 20. ter v petek 25., soboto 26. in nedeljo 27. decembra 2015 ob 17.30 uri.

Ogled Božične zgodbe je v četrtek 17. 12. 2015 ob 17.30 uri brezplačen za imetnike letnih in polletnih vstopnic.

Nastopajoči:
Glasbeni gost: tenorist Janez Lotrič, pel bo ArtVoicess glasbene šole Grosuplje pod vodstvom Irene Vidic, nastopajoči bodo zaposleni v ZOO Ljubljana in seveda žive živali: kamele Karlo in Salima z mladičem Hasanom, oslica Drobtinica, vol Tar ter mini ovce.

Idejni vodja in organizator dogodka je veterinar ZOO Ljubljana Marjan Kastelic, dr. vet. med. Glasbeno scenski dogodek je nastal pod vodstvom režiserja Lojzeta Stražarja. Kostume je oblikovala prof. Alenka Bartl, organizator kostumske opreme je Nada Slatnar, oblikovalec maske Sašo Vene, za razsvetljavo je poskrbelo podjetje Soundlight. Dogodek interpretira dramski igralec Jože Vunšek.