evrovizija, švica Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

cene prevc Njena.si

Poročni dan pri Prevcih: Cene in Julija postala ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Zabavno Ljubljana

Alice Cooper nocoj prvič v Sloveniji

Piše: Radio Krka/sta

Čas objave:
12.06.2016 13:36

V Ljubljani bo nocoj nastopil mojster teatralnega rocka Alice Cooper. Ameriški glasbenik, aktiven od 60. let, bo prvič obiskal Slovenijo v okviru trenutne turneje. Z rock klasikami, kot so Poison, Hey Stoopid in House Of Fire, ter odrskim spektaklom, v katerem ne manjka temačnosti in pirotehnike, bo skušal razgreti avditorij Hale Tivoli.

Cooper (1948) je prve uspehe požel v prvi polovici 70. let kot ustanovitelj in frontman skupine Alice Cooper, ki je največji komercialni uspeh dosegla z albumom Billion Dollar Babies (1973). Po njenem razpadu je nadaljeval solistično kariero.

Zdaj je že več kot pol stoletja zvezda stalnica popularne glasbe. Za njim je 26 studijskih plošč in 46 uspešnih singlov, prodanih v več kot 50 milijonih primerkov. Ustvaril je bogato zbirko raznolikega rocka, v katerem je spojil različne žanre in zvoke psihadelije, art rocka, heavy metala, glama, industrijskega in hard rocka, novega vala, itd.

Glasbeni poznavalci mu pripisujejo zasluge za preoblikovanje zvoka heavy metala, pa tudi njegovega izgleda. Bil je namreč prvi, ki je v rock'n'roll in koncertne nastope vključeval prvine grozljivk in znanstvene fantastike, denimo vešala, giljotine, lutke, umetno kri in električne stole. S tem je vplival na skupine in glasbenike, kot so Kiss, Iron Maiden, John Lydon (Johnny Rotten), Slipknot in Marilyn Manson.

Ob glasbi se Cooper ukvarja tudi z igralstvom in vodi radijsko oddajo Nights with Alice Cooper, posvečeno klasičnemu rocku.

Že leta prijateljuje in sodeluje z glasbeniki, kot so Frank Zappa, Slash, Ozzy Osbourne, Jon Bon Jovi, Joe Satriani in Paul McCartney. Kolegi so se mu tudi poklonili s ploščo A Humanary Stew: A Tribute To Alice Cooper, za katero so njegove pesmi priredili člani skupin Def Leppard, Iron Maiden, Megadeath, Guns N'Roses, The Who, Motley Crue in drugih.

Med njegovimi najbolj prepoznavnimi skladbami poleg omenjenih so še Bed Of Nails, I'm Eighteen, School's Out, Only Women Bleed, No More Mr. Nice Guy, Welcome To My Nightmare, You And Me, Love's A Loaded Gun, Be My Lover, I Never Cry, Feed My Frankenstein in Billion Dollar Babies. Kaj od tega bo zapel v Ljubljani, bo izvedelo občinstvo tivolske dvorane.