Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

VOLITVE 22 Ljubljana

V nedeljo v 18 občinah izvolili tudi romske svetnike

Piše: STA

Čas objave:
22.11.2022 09:44

V občinah, kjer živi avtohtono naseljena romska skupnost, so na nedeljskih lokalnih volitvah volili tudi romske svetnike. Izvolili so jih v 18 občinah, medtem ko bodo v Semiču in Lendavi volitve romskih svetnikov 15. januarja.

Romi so svoje svetnike v nedeljo volili v občinah Beltinci, Cankova, Črenšovci, Črnomelj, Dobrovnik, Grosuplje, Kočevje, Krško, Kuzma, Metlika, Murska Sobota, Novo mesto, Puconci, Rogaševci, Šentjernej, Tišina, Trebnje in Turnišče.

V Beltincih je bil izvoljen Dušan Horvat, v Cankovi Danijel Baranja, v Črenšovcih Ludvik Horvat, v Črnomlju Božo Rozman, v Dobrovniku Blanka Horvat, v Grosupljem Bojana Hudorović, v Kočevju Marjan Hudorovič, v Krškem Dejan Brajdič, v Kuzmi Darjan Cener, v Metliki Marjan Tudija, v Murski Soboti Darko Rudaš, v Novem mestu Duško Smajek, v Puconcih Dario Baranja, v Rogaševcih Alen Schwarz, v Šentjerneju Valentin Brajdič, v Tišini Danijel Kovač, v Trebnjem Matej Breznik in v Turnišču Mirko Šarkezi.



V Semiču in Lendavi volitev romskih svetnikov v nedeljo niso izpeljali, saj v za to določenem roku volilni komisiji v teh občinah nista prejeli nobene kandidature. Za 15. januar so zato razpisali nadomestne volitve.

Zakon o lokalni samoupravi določa 20 občin, v katerih imajo Romi svojega predstavnika v občinskem svetu. Volitve predstavnikov romske skupnosti so v Sloveniji prvič potekale leta 2002, potem ko je zakon o lokalnih samoupravi določil, da imajo Romi na območjih, kjer živi avtohtono naseljena romska skupnost, v občinskem svetu najmanj po enega predstavnika.