902468_105-pred-oradami Svet24.si

Školjkarjem ogromno škode povzročajo požrešne...

lpp, avtobus, promet Svet24.si

To je služba, ki je ne spustijo iz rok do ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Šport Sofija

V polfinalu z Italijani - EP že, OI najbrž ne

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
15.10.2015 07:07

Potem, ko so slovenski odbojkarji na EP v Bolgariji poskrbeli za pravo senzacijo in se z zmago nad svetovnimi prvaki Poljaki s 3:2 uvrstili v boj za kolajne, bodo v sobotnem polfinalu igrali z Italijani.

 Ne glede na njen izid, so si Slovenci že zagotovili neposredno uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2017 na Poljskem, in še status nosilca. S tem so zvezi prihranili kakšen evro, tudi sami pa si napravili uslugo.

Žal pa Slovenija najbrž ne bo videla olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Ima sicer nekaj teoretičnih možnosti, a le, če postane evropski prvak.

V polfinalu z Italijo
Slovenski odbojkarji bodo v sobotnem polfinalu evropskega prvenstva igrali z Italijani, ki so na četrtfinalni tekmi v Busto Arsiziu brez izgubljenega niza premagali Rusijo s 3:0 (20, 19, 19). V polfinale, ki bo, tako kot finale in tekma za tretje mesto, na sporedu v Sofiji, sta se uvrstili še reprezentanci Bolgarije in Francije.

Izbranci Andree Gianija, ki so navdušili z igro, predvsem pa zmago v dvoboju z aktualnimi svetovnimi prvaki Poljaki, bodo v svojem prvem polfinalnem nastopu na velikih tekmovanjih igrali z italijansko reprezentanco. V dvoboju dveh finalistov zadnjega evropskega prvenstva so bili ves čas boljši domači odbojkarji, ki so z izjemo bloka prevladovali v vseh elementih odbojkarske igre. Ruski odbojkarji so bili popolnoma neprepoznavni, v napadu jim ni prav veliko uspevalo, sprejem je bil katastrofalen, naredili pa so kar 32 lastnih napak. Giani bo tako v soboto slovenske odbojkarje vodil proti reprezentanci, s katero v igralski karieri ni osvojil le olimpijske zlate medalje.

V italijanski izbrani vrsti sta največ točk dosegla Ivan Zaytsev 14 in Filippo Lanza 13, v ruski jih je Igor Kliuka dosegel 13.

Na veliko veselje številnih domačih navijačev, v dvorani Arena Armeec se jih je zbralo 12700, so bolgarski odbojkarji, tako kot v predlanskem četrtfinalu v Gdansku, premagali Nemce. Bolgari so bili izredno uspešni v bloku, skupaj do v tem elementu igre nasprotne napadalce zaustavili štirinajstkrat, s šestimi bloki se je predvsem izkazal Teodor Todorov, za malenkost so bili boljši tudi v napadu, s 14 točkami je bil najbolj učinkovit igralec tekme Vladimir Nikolov, kar jim je na tekmi, polni lastnih napak prineslo še eno uvrstitev v polfinale na evropskih prvenstvih.

Brez nastopa v polfinalu so tokrat ostali srbski odbojkarji, ki so bili na zadnjem evropskem prvenstvu tretji. Izbranci Nikole Grbića so že v torek na dodatni tekmi za uvrstitev v četrtfinale imeli nemalo težav proti Estoncem, saj so izgubljali z 0:2 v nizih, v petem pa so zmagali na razliko, so tudi proti francoski izbrani vrsti zaostajali za dva niza. Ko so v tretjem svoje nasprotnike pustili na štirinajsti točki, se je za trenutek zdelo, da bi se lahko vrnili v igro, toda Antonin Rouzier, ki je bil z 20 točkami najbolj učinkovit igralec tekme ter Earvin Ngapeth, dosegel je štiri manj, nista dovolila preobrata. V polfinale so se tako zasluženo uvrstili letošnji zmagovalci svetovne lige, ki so v finalu tega tekmovanja premagali prav Srbijo.

Slovenci že na EP 2017, na olimpijskih igrah jih najbrž ne bo

Slovenski odbojkarji na evropskem prvenstvu v Bolgariji pišejo zgodovino. Izbranci Andree Gianija, so se uvrstili v polfinale, kjer se bodo merili z Gianijevimi rojaki, Italijani, tekma bo v soboto v Sofiji.

Ne glede na njen izid, so si Slovenci že zagotovili neposredno uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2017 na Poljskem, in še status nosilca. S tem so zvezi prihranili kakšen evro, tudi sami pa si napravili uslugo. "To je tudi ena od pozitivnih stvari naše uvrstitve v polfinale. Ne bo nam treba igrati kvalifikacij, kakšen teden ali mesec več bomo lahko preživeli z družinami," je dejal najstarejši slovenski reprezentant Mitja Gasparini, ki je pred dvema mesecema drugič postal oče, a se hčere še ni mogel niti pošteno ogledati.

"Neizmerno se vesel za fante. Koledar, ki ga ustvarjata svetovna in evropska zveza je neizprosen. Fantje so po klubski sezoni še praktično pet mesecev z reprezentanco, družine trpijo, vse to pa delajo zastonj. Hvala bogu, da so za to končno nagrajeni vsaj z izjemnim rezultatom," je še eno dobro plat uspeha predstavil predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret.

Žal pa Slovenija najbrž ne bo videla olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Ima sicer nekaj teoretičnih možnosti, a le, če postane evropski prvak. "Po mojih izračunih v Rio več ne moremo, čeprav mi pravijo, da je še nekaj teoretičnih možnosti za uvrstitev v kvalifikacije. Če nas ne bo v Braziliji, bomo pa v igri za naslednje igre. To je naš projekt, leta 2020 se na igrah vidimo," je optimist Giani, ki je svoj optimizem in zaupanje v reprezentanco pokazal tudi pred četrtfinalom. Vodstvu odprave je še pred četrtfinalno tekmo s Poljsko že oddal načrt dela za četrtek, v katerem je napisal, da bo igralcem dopoldan privoščil nekaj počitka, za popoldne pa je že napovedal trening, čeprav bi se reprezentanca v primeru poraza že dopoldne odpravila proti domovini.

Čeprav je Giani fantom po zmagi dovolil, da zmerno proslavijo svoj uspeh, pa ti tega niso izkoristili. V urah, ko je slovenski strateg še pregledoval posnetke tekem, ko je njegov kolega s poljske klopi Francoz Stephane Antiga v hotelskem baru začel utapljati svojo razočaranje in ko je kontroverzni nemški selektor Belgijec Vital Heynen (oba sta tik pred tem, da izgubita službo) imel pripravljene kovčke za odhod iz Sofije, so bili Tine Urnaut in njegovi kolegi že pri počitku v sobah. Prepričani, da v Sofiji še niso naredili vsega.