oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Šport Brdo pri Kranju

V državnem prvenstvu izžrebali pare, večni derbi že 6. avgusta

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
24.06.2016 20:50

V Nacionalnem nogometnem centru Brdo pri Kranju so danes opravili žreb tekmovalnih parov nove sezone državnega nogometnega prvenstva Prve lige Telekom Slovenije, ki bo v 26. sezono zakorakala 16. julija. Ples kroglic je določil, da bodo nogometaši ljubljanske Olimpije v obrambo naslova državnega prvaka krenili proti Celju.

Državni podprvaki iz Maribora se bodo v prvem krogu pomerili s Koprom, Velenje čaka tekma s Krškim, Domžale Radomlje, Olimpija bo igrala s Celjem, Gorica pa z Aluminijem.

Vseh krogov državnega prvenstva bo 36., zadnji bo na sporedu 27. maja. Nogometni zmaji in nogometaši v vijoličastih dresih se bodo na večnih derbijih, ki so najbolj odmevni in gledani derbiji v slovenskem prvenstvu, srečali štirikrat, dvakrat v jesenskem delu prvenstva in dvakrat v spomladanskem.

Prva priložnost za ljubljansko-mariborsko merjenje moči bo že v 4. krogu 6. avgusta v Ljudskem vrtu. Naslednji veliki derbi tekmecev iz dveh največjih klubov v državi bo v 13. krogu, 15. oktobra, v ljubljanskih Stožicah. Večni derbi se bo 25. februarja (22. krog) znova vrnil v Maribor, zadnji pa bo na sporedu v Stožicah 29. aprila (31. krog).

Prvi bodo preverili formo slovenski predstavniki v evropskih pokalih, ki so v ponedeljek dobili nasprotnike v kvalifikacijah. Olimpija, Maribor, Domžale in Gorica bodo med glavnimi kandidati za najvišja mesta tudi v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Med elito se vračata ekipi Radomelj in Aluminija, medtem ko bo naslov branila ljubljanska Olimpija, ki se bo za napredovanje v tretji krog kvalifikacij lige prvakov, ki prinaša vsaj še štiri evropske preizkušnje, julija udarila s slovaškim prvakom Trenčinom.

Domžalčani se bodo v kvalifikacijah za evropsko ligo pomerili z andorskim klubom Lusitans, Gorica bo skušala za uvrstitev v drugi krog kvalifikacij evropske lige presenetiti izraelskega predstavnika Maccabi iz Tel Aviva, Mariborčani pa se bodo uvodoma pomerili z Levskim iz Sofije.

Drugoligaši bodo imeli več časa za poletne priprave, saj je prvi krog sezone 2016/17 na sporedu 7. avgusta. V drugoligaški konkurenci bosta nastopala tudi lanska prvoligaša Zavrč in Krka, medtem ko sta si z dobrimi predstavami v 3. slovenski nogometni ligi zaslužili drugoligaško udejstvovanje tudi ekipi Brd in Brežic 1919.

Atraktivno sezono je mogoče pričakovati tudi v najbolj množičnem slovenskem klubskem tekmovanju, kjer bodo naslov branili nogometaši Maribora. Prvi krog Pokala Slovenije bo na sporedu 17. avgusta.

Lokacijo in datum superpokalne tekme, ko se bo Olimpija kot državni prvak udarila s pokalnim zmagovalcem iz Maribora, bo naknadno določil Izvršilni odbor Nogometne zveze Slovenije.

Naslov najboljšega strelca prve slovenske lige v minuli sezoni so si prvič v zgodovini slovenskega prvenstva razdelili trije nogometaši napadalca Andraž Šporar in Jean-Philippe Mendy ter Rok Kronaveter, vsi trije so zbrali po 17 zadetkov. Priznanje za najbolj športno ekipo je romalo v vitrine NK Domžale.

Lovoriko so osebno, zaradi odsotnosti preostalih dveh, izročili le Mariborčanu Kronavetru, ki je tik pred slovesnostjo imel še dodaten razlog za zadovoljstvo. S predsednikom Mandarićem je podpisal novo triletno pogodbo. Njegov nekdanji soigralec iz Olimpije Šporar se je že med sezono preselil k Baslu, Mendy pa je po koncu sezone nov izziv poiskal na Kitajskem pri klubu Shijiazhuang Ever Bright.

"Ko sem prišel v Olimpijo sem ob podpisu pogodbe dejal, da sem prišel sem osvajat lovorike. Prepričan sem bil v to, da nam lahko uspe. Mislim, da je bila sezona zelo dobra, da smo odigrali res dobre tekme in vesel sem, da se je sezona zaključila, kot se je. Vsi smo veseli, da je naslov prišel po dolgih letih znova v Ljubljano. V bistvu nisem pričakoval, da bi lahko na koncu osvojil naslov najboljšega strelca in da si ga bomo delili trije igralci. Dosegali smo veliko zadetkov. Nekako mi je uspevalo iz druge zvezne linije dostikrat prihajati do položaja za gol. Bolj, ko se je bližal konec prvenstva, bolj sem začel razmišljati o tem, da bi se lahko izenačil z Andražem. V Ljubljani so mi izkazali zaupanje, ampak mislim, da sem se jim tudi jaz oddolžil za to sezono, oziroma da sem jim dokazal, da je bila prava odločitev, da so me pripeljali v klub. Upam na uspešno nadaljevanje," je na Brdu dejal 29-letni vezist Kronaveter, ki mu je pripadla čast, da je kot najboljši strelec minule izžrebal pare uvodnega kroga nove sezone.

* Pari 1. kroga Prve lige Telekom Slovenije:
Maribor - Koper
Rudar Velenje - Krško

Domžale - Radomlje
Olimpija - Celje
Gorica - Aluminij

* Pari 1. kroga Druge slovenske nogometne lige:
Drava Ptuj - Brežice-Terme Čatež
Brda - Roltek Dob
Zarica - Triglav Kranj
Ankaran - Zavrč
Veržej - Krka

* Pari 1. kroga Pokala Slovenije:
Jadran Dekani - Videm pri Ptuju
Postojna - Kalcer Radomlje
Ajda Lenart - Rudar Velenje
Dravograd - Krško
Žiri - Celje
Nafta Lendava - Zavrč
Šmarje pri Jelšah - FC Koper
Turnišče - Brda
Roltek Dob - Roltek Dob
GMT Bogojina - Tolmin
Krka - Brežice 1919
LUŠT Beltinci - Aluminij
- že uvrščeni v drugi krog: Olimpija, Maribor, Domžale, Gorica