benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Šport

Tekači Fit kluba na 127. Bostonskem maratonu

Piše: R.K.

Čas objave:
21.04.2023 12:50

Tekači Fit kluba so se minuli ponedeljek udeležili 127. bostonskega maratona. 7 tekačev je naredilo zahtevne norme v starostnih kategorijah, ki so potrebne za udeležbo na tem maratonu.

Bostonski maraton je najstarejši maraton na svetu in eden najbolj prestižnih maratonov, organizirajo ga že od leta 1896. Je edini maraton, ki se odvija vsak tretji ponedeljek v aprilu in spada v skupino največjih svetovnih maratonov.

Poteka po legendarni trasi od Hopkingtowna do Bostona. Slovi po tem, da se je na Bostonski maraton najtežje kvalificirati, saj je povpraševanje tekačev po štartnih številkah tako veliko, da so morali postaviti zares ostre standarde. Bostonski kvalifikacijski standard vodi mnoge tekače, da trenirajo več let da dosežejo standarde. Ko tekač teče boston maraton je to vellik znak dosežka v njegovi tekaški karireri. Kaj pomeni biti boston maraton qualifier? To je v bistvu oznaka, ki tekaču pove kako dober je glede na svojo starostno skupino. Oznaka Boston marathon qualifier pomeni, da gre za zelo dobrega tekača. Ne gre le zato da lahko preteče maraton, ampak mora biti zelo hiter glede na svojo starostno skupino. Norme so zelo težke v posameznih kategorijah, kajti na tekmo sprejmejo le najboljše. Toda medtem, ko si Bostonsko atletsko združenje želi, da bi bila tekma zahtevna, ne želi izključiti neelitnih tekačev zato sprejmejo tudi nekaj slabših tekačev, ki s štartnino donirajo velik del dobrodelnim organizacijam.

Boston ima dolgo zgodovino. Uspeh prvega sodobnega olimpijskega maratona leta 1896 je navdihnil bostončane, da so v Bostonu leta 1897 organizirali prvi bostonski maraton. Zaradi tega je Boston najstarejši maraton na svetu ter eden najstarejših zaporedno organiziranih športnih dogodkov. Če želite najti tradicijo, jo boste zagotovo našli vsako pomlad na cesti v Boston. Na poti v Boston se je zgodilo veliko zgodovinskih trenutkov, vključno s slavnim “Dvobojem na soncu” iz leta 1982, med katerim sta se Dick Beardsley in Alberto Salazar borila za vrh zdaj zloglasnega hriba “Heartbreak Hill”. To je tudi dirka, na kateri je Katherine Switzer leta 1967 postala ena prvih žensk, ki je končala veliki maraton – kljub temu, da jo je organizator dogodka skoraj ugnal, saj takrat ženske niso smele sodelovati na dirki.

Bostonski maraton ima najboljše navijače. Maraton poteka na ponedeljek prazniku, imenovanem Patriotski dan, zato ima večina ljudi prost dan, da pridejo na dirko in glasno navijajo. Z progo, ki poteka mimo številnih kolidžov na poti, vključno z neverjetnim odsekom v bližini kolidža Wellesley, so množice v Bostonu nekakšna norost, zaradi katere je izkušnja res neverjetna. Tako imenovane “Wellesley Girls” prav tako ustvarjajo kričečo, navijaško linijo človečnosti, ki bo motivirala prav vsakega tekača.

Tek na maratonu je bil poseben tudi za našega Joaquina Lopeza španca živečega v Novem mestu, ki se je maratona udeležil točno 10 let po bombnem napadu leta 2013, kateremu se je za las izognil, saj je bil ob napadu v neposredni bližini.

Tekači so se vneto pripravljali od meseca decembra pod vodstvom trenerja Primoža Kobeta. Prav vsi pa so odtekli odlične čase. Na zahtevni trasi sta dva med njimi odtekla tudi osebni rekord.

REZULTATI:

MIRAN KOVAČIČ 2:50:48

BOJAN KULJIĆ 2:59:03

ALEŠ PRIMC 2:57:06 PB – osebni rekord

SANDI BAYER 3:00:01 PB – osebni rekord

JOAQUIN LOPEZ LOPEZ 3:03:28

ANDREJ KULOVEC 3:09:40

RENATA KAMENŠEK 3:39:17