20240418_125151 Svet24.si

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Pik je nekoliko bolj boleč od domačega sršena .. Odkrito.si

Invazija azijskih sršenov v Evropi

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Šport Ljubljana

Prvi odzivi na Čeferinovo zmago

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.09.2016 12:38

Slovenija od osamosvojitve naprej še ni imela pomembnejšega funkcionarja v svetu mednarodnega športa, zmagovite kandidature Aleksandra Čeferina za mesto prvega moža Evropske nogometne zveze (Uefa) se je odkrito razveselil tudi nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Rudi Zavrl, ki je bil na tem položaju med letoma 1989 in 2009.

Foto: NZS

Rudi Zavrl: "V vsakem primeru gre za veliko zmago in iskrene čestitke Aleksandru Čeferinu. V veliki večini članic Uefe je bil prepoznan kot oseba, ki lahko prinese svežino, ob tem pa gre za nov obraz, ki ni obremenjen s preteklostjo. Menim, da gre z njegovo izvolitvijo na mesto predsednika tudi za veliko priznanje Nogometni zvezi Slovenije. Sprva se je zdela Čeferinova odločitev o kandidaturi za prvega moža Uefe nenavadna, med samo njegovo kampanjo pa je postalo jasno, da Uefa potrebuje svež veter. V Evropi se je tudi ustvarilo mnenje, da je potrebno zamenjati vse tiste, ki so nogomet pripeljali v zagato, vodilna mesta pa prepustiti mlajšim in prodornejšim osebam z novimi idejami. Dlje je predsedniška kampanja trajala, bolj sem bil prepričan v Čeferinovo zmago. Evropske države bodo z izvolitvijo Čeferina na mesto prvega moža Uefe bržkone "z drugačnimi očmi" gledali na Slovenijo, bodisi na nogometnem ali drugih področjih, verjetno bo tudi njen vpliv močnejši. "Direktno najbrž ne, kajti Čeferin je predsednik vseh 55 nacionalnih nogometnih zvez v Evropi in samodejno tudi podpredsednik Fife. Gre pa za izjemen ugled. Čeferin je bil gotovo izvoljen tudi zaradi tega, ker prihaja iz urejene športne zveze. V vsakem primeru bo nekaj posrednih učinkov, vir informacij in tako naprej," je v zvezi s tem dejal Zavrl.

Predsednik Olimpijskega komiteja (OKS) Bogdan Gabrovec: "Dejstvo je, da so si v Evropi in svetu v nogometu želeli sprememb. Aleksander je prava oseba, ki bo te spremembe s pomočjo kolegov tudi izpeljal. Sporno bi bil, če Čeferin na kongresu ne bi bil izvoljen, saj ga je še pred volitvami javno podprlo več kot 30 zvez, tako da bi šport v nogometu dobil negativen prizvok.Današnja izvolitev pomeni, da je Slovenija v svetu in Evropi prepoznana kot stabilna država v športnem smislu.

Na Čeferinov dosežek je ponosna tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič: "Gre za dosežek nove generacije novih funkcionarjev, ki kažejo na drugačno prihodnost in priložnosti za razvoj športa. Njegove vrednote, ki ga poosebljajo, pa so tiste prave, ki ga v tem trenutku v športu potrebujemo: odločnost, trdnost, verjetje tudi v pravno zavezo in da šport nosi v sebi tudi ključne vrednote, ki jih moramo ne le spoštovati, ampak tudi udejanjati. Nogometna zveza Slovenije bo sedaj morala najti novega vodilnega moža. Želeli bi si nekoga, ki bo spet tako trdno, modro in tudi v prihodnost premišljeno vodil zvezo," je še dodala ministrica.

IZJAVA PREMIERA Mira Cerarja

Novemu predsedniku Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandru Čeferinu je ob izvolitvi na pomembno funkcijo čestital tudi premier Miro Cerar. Kot je dejal, je danes velik dan tako za Slovenijo kot tudi Uefo, saj bo Čeferin šport vrnil h koreninam in univerzalnemu jeziku, kamor spadajo sodelovanje, druženje in poštena igra.

ODZIVI TUJIH MEDIJEV

V hrvaškem Jutranjem listu
pišejo, da je Čeferinu čestital predsednik HNS Davor Šuker, ki je poudaril, da je podpora hrvaške zveze dana že od samega začetka, saj so prepoznali skupne poglede na razvoj nogometa, zato se veselijo nadaljnjega sodelovanja.

Sportske novosti
v svojem zapisu poudarjajo Čeferinovo zavezo pomagati malim zvezam in reorganizacijo Lige prvakov z možnostjo organizacije Super lige.

Angleški The Guardian
izraža skrb, glede napovedanih sprememb v Ligi prvakov, saj se države največjih klubov bojijo zmanjšanja dosedanjega finančnega priliva. Predsednik angleške nogometne zveze Martin Glenn je tudi eden izmed 13, ki so volili Michaela van Praaga.

Francoski Le Monde je izpostavil Čeferinovo namero, da ohrani vse dobro, kar so vpeljali njegovi predhodniki, vključno s suspendiranim Michelom Platinijem. Zavzemal se bo za ohranitev integritete zveze. Francoski časnik piše tudi o prenovi Lige prvakov, ki se bo oblikovala od 2018 do 2021, dala priložnost manjšim klubom, vseeno pa bodo v tekmovanje že od začetka vstopili s po 4 klubi velike četverice (Španije, Anglije, Francije in Italije).

Prek Twitterja je Čeferinu čestitala tudi španski klub Barcelona.

"Čestitke novemu predsedniku Uefe Aleksandru Čeferinu. Veliko sreče in dobre odločitve Vam želimo pri spopadanju z izzivi v evropskem nogometu," so Katalonci najprej zapisali v angleščini, nato pa v slovenskem jeziku dodali: "Iskrene čestitke Aleksander Čeferin, novi predsednik Uefe. Želimo Vam veliko sreče in dobrih odločitev pri soočanju z izzivi evropskega nogometa."