pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

gaja matej 1 Njena.si

Skrito v raju: To je najljubši prizor Mateja ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Šport Atene

Novi predsednik UEFE je Aleksander Čeferin

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.09.2016 16:03

Novi predsednik Evropske nogometne zveze UEFA je Slovenec Aleksander Čeferin. Na 12. izrednem kongresu v Atenah je na volitvah z 42:13 v glasovih premagal Nizozemca Michaela van Praaga.

Aleksander Čeferin je bil rojen 05. maja 1964 v Ljubljani. Na Pravni fakulteti v Ljubljani je diplomiral leta 1991, istega leta se je tudi zaposlil v odvetniški pisarni, ki jo vodi njegov oče Peter Čeferin in v kateri je bil sam tudi soustanovitelj družbe. Aleksander Čeferin se na področju prava ukvarja s kazenskim pravom, gospodarskim pravom in s pravom osebnostnih - človekovih pravic. Posebej se ukvarja tudi z zastopanjem poklicnih športnikov in športnih klubov.

Aleksander Čeferin prihaja iz znane odvetniške družine. Njegov oče, Peter, se z odvetništvom ukvarja že pol stoletja in v tem času je postal eden najbolj znanih slovenskih odvetnikov. Mednje se danes zagotovo uvršča tudi njegov mlajši sin Aleksander, skupaj z očetom in bratom soustanovitelj Odvetniške družbe Čeferin in predsednik upravnega odbora družbe.

V tem času je zastopal številne znane stranke, predvsem v kazenskih zadevah, ki je, kot je povedal v enem od intervjujev, njegova največja strast. Zagovarjal je propadlega gradbenega barona Ivana Zidarja, ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njegovega sina Jureta, nekdanjo predsednico vlade Alenko Bratušek ter romsko družino Strojan. Skupaj z očetom je zastopal gorenjsko heroinsko navezo. Večkrat je bil izbran na lestvico najvplivnejših pravnikov.

V odvetniških krogih, kjer deluje že 25 let, velja za preudarnega, vendar uspešnega, iznajdljivega odvetnika, ki prepriča s strokovno podkovanostjo, argumenti in retoričnimi sposobnostmi.

Poročen je s fotografinjo in galeristko Barbaro Čeferin, v zakonu pa so se jima rodile tri hčerke. Je velik ljubitelj športa, med drugim pa tudi lastnik črnega pasu v karateju in ljubitelj Sahare z vsemi njenimi izzivi. Sicer pa je tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS), podpredsednik komisije za predpise Evropske nogometne zveze (UEFA) in član disciplinske komisije Svetovne nogometne zveze (FIFA). Aktivno govori angleško, italijansko, hrvaško in srbsko.

Aleksander Čeferin zagotovo predstavlja svežino v evropskem nogometu. Poznan je zlasti po tem, da je odličen pravnik, v nogometu, zlasti na najvišjem nivoju pa je novinec, ki pa se je pripravljen učiti in slediti tako etiki kot pravilom. Nekateri so mu pred izvolitvijo očitali, da ima premalo izkušenj, premalo povezav in premalo moči, da bi uspešno vodil tako pomemben položaj kot je predsednik UEFE. Na portalu ESPN pravijo, da bo zagotovo pretresel »stare mačke« krovne organizacije evropskega nogometa.

Aleksander Čeferin slovi kot velik borec na poti skozi življenje. Konkretno je imetnik črnega pasu v karateju, največjo puščavo na svetu je prečkal kar petkrat, je pa tudi človek moči, inteligence, avtoritete, pošten nasprotnik z argumenti in širokim občutkom za empatijo in etiko. Podporniki so kot prednost videli v njegovi mladosti, energiji, znanju, znanja in sposobnosti za dobro vodenje UEFE pa bo zagotovo osvojil v kratkem času, saj je znan pot hitrem učenju in odzivnosti.


Čeferin, ki ga čaka dvoinpolletni mandat, ta je krajši zaradi predčasnega slovesa suspendiranega predhodnika, Francoza Michela Platinija, je tako postal sedmi predsednik Uefe. Pred njim so predsedniško mesto krovne evropske zveze zasedali Danec Ebbe Schwartz, Švicar Gustav Wiederkehr, Italijan Artemio Franchi, Francoz Jacques Georges, Šved Lennart Johansson in Platini.

Na današnjem izrednem kongresu v Atenah so sicer še v svet Mednarodne nogometne zveze (Fifa), nekdanji izvršni odbor, izvolili prvo evropsko predstavnico, Italijanko Evelino Christillin.

Po izvolitvi na tron UEFE so bile prve besede Aleksandra Čeferina: "Hvala za izjemno podporo. Je velika čast, a hkrati velika odgovornost. To mi veliko pomeni, družina je ponosna na to, majhna in lepa Slovenija je ponosna. Upam, da boste nekoč tudi vi ponosni name."

Poraženec van Praag je športno sprejel poraz in obljubil pomoč. "Poraz seveda ni prijeten. Ampak zahvaljujem se za lepo kampanjo, dobre pogovore z vsemi vami. Aleksander je že pred časom v Italiji dejal, da nismo sovražniki. To je res. On je želel zvezo voditi na svoj način, jaz na svojega. Ampak danes je spregovorila demokracija, to spoštujem. Podpiral bom Aleksandra. Če bo potreboval mojo pomoč, mu bom vedno na voljo," je povedal 68-letni van Praag.





Izjava Aleksandra Čeferina takoj po izvolitvi za predsednika UEFA