oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

erika znidarsic sr Reporter.si

Erika Žnidaršič izgubila živce: kako je ...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Šport Portorož

Lenarčičevo letalo pripravljeno na polet okoli sveta

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
24.03.2016 20:52

Pilot Matevž Lenarčič bi se na polet okoli sveta moral odpraviti že v ponedeljek, a so zaradi tehničnih težav ultralahko letalo vnovič pregledali v tovarni Aerospool na Slova&scaron;kem ter potrdili, da je pripravljeno na vzlet.<br />

Zjutraj se bo tako v okviru misije GreeLight WorldFLight z letališča v Portorožu podal na 42.000 kilometrov dolgo pot.

Lenarčič je pred odhodom na pot, s katero želijo pridobiti čim več podatkov o črnem ogljiku,  pojasnil, da tehnične težave niso nič nenavadnega. "Če ne bi letel preko oceanov, bi se to reševalo na zelo enostaven način, ker pa so etape dolge, mora biti zadeva brezhibna," je dejal.

Prva Lenarčičeva postojanka na poti okoli sveta bo kraj Jerez na jugu Španije, nato pa se bo odpravil naprej do Zelenortskih otokov, preko osrednjega Atlantika na Karibe, do južnega dela Severne Amerike, Havajev, prek Maršalovih otokov, od Guama do Malezije, prek Šrilanke, Indijskega oceana, Združenih arabskih emiratov in Savdske Arabije.


Prva etapa bo trajala približno deset ur, trajanje najdaljše pa je odvisno predvsem od smeri vetra, je dejal Lenarčič. V najdaljši etapi, ki lahko traja okoli 19 ur, bo letel med Borneom in Šrilanko, pri čemer bo preletel 4200 kilometrov.

"Upam, da bo goriva za 22 ur letenja, saj na dolgih poletih potrebujem vsaj tri ure rezerve." Tokratno letalo vsebuje tudi nov ekonomičen motor z elektronskim brizgom, ki po besedah Lenarčiča za vsaj 20 odstotkov zmanjša porabo goriva v primerjavi s prejšnjim letalom.