sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Šport Brežice

​​FOTO: Karate klub Brežice med najboljšimi klubi v Sloveniji

Piše: KK Brežice

Čas objave:
25.12.2017 07:00

Po zaključku letošnje tekmovalne sezone je Karate zveza Slovenije objavila tudi končno lestvico uspešnosti klubov za leto 2017. Karate klub Brežice se je uvrstil na skupno 12.mesto med vsemi klubi v Sloveniji, kar ga uvršča med najuspešnejši klub v Posavju.

Kriteriji uspešnosti so bili uspehi na tekmovanjih po koledarju Karate zveze Slovenije, usposobljenost strokovnega kadra, registrirani tekmovalci in organizacije turnirjev.

V Karate klubu Brežice vadba karateja danes poteka v 10 različnih skupinah. Telovadnico napolni do sto članov. Trenerji  in tekmovalci aktivno delujejo tako v športni Karate zvezi Slovenije kot tudi v stilski organizaciji IMGKA.

V zadnjem desetletju se je izoblikovala in izšolala mlada generacija trenerjev, ki danes vodijo tradicionalne in športne treninge karateja v Brežicah: Christian Kajtna, Franc Bajs, Darko Cicvarić, Darko Grozdina, Dubravko Smirič, Metka Galič, Sašo Vaš, Tomaž Dvornik, Aljaž Šumlaj, David Bajs in Hrvoje Teo Oršanič.

Karate klub Brežice ima ob takšni kadrovski in organizacijski zasedbi zagotovljen uspeh v športnih disciplinah karateja, ob 40-letni tradiciji pa ima zagotovljeno tudi uspešno prihodnost. »Na prehojeno 40-letno pot smo upravičeno ponosni, saj smo gojili karate kot borilno veščino v najbolj plemenitem in miroljubnem duhu. Z varnim in vestnim delom kluba ter poudarkom na vzgoji vadečih v smislu redoljubnosti, poštenosti, spoštljivosti in nenasilja smo pridobili tudi zaupanje staršev, ki so nam vsa ta leta zaupali svoje otroke v vzgojo in vadbo,« sporočajo iz kluba in dodajajo: »V klubu imamo največje število strokovno usposobljenih kadrov v občini ter drugo največje število med vsemi klubi v Karate zvezi Slovenije. V klubu vadimo tradicionalni Goju-Ryu stil, ki izvira iz zibelke  karateja (Okinave) in to na način, ki se na Okinavi (Japonska) trenira še danes. Smo prvi klub v Sloveniji, ki vadi Goju- Ryu stil, in naši tekmovalci v katah so prvi v Sloveniji začeli izvajati Goju-Ryu kate na tekmovanjih v okviru Karate zveze Slovenije.«

So uradni člani Karate zveze Slovenije (nacionalna panožna zveza), Športne zveze Brežice in International Meibukan Goju-Ryu Karate Do Association (I.M.G.K.A.) s sedežem na Okinavi (Japonska). Zaradi narave in organiziranosti svojega dela je klub 4. 6. 2010 od Ministrstva za šolstvo in šport za nedoločen čas pridobil »status društva, ki deluje v javnem interesu na področju športa«.

Klubski trenerji in vaditelji svoje znanje pridobivajo na Fakulteti za šport v Ljubljani in v okviru usposabljanj, ki jih organizira Karate zveza Slovenije. Vsak trener/vaditelj  pri  Karate  zvezi  Slovenije  vsako  leto  opravi  tudi  ustrezen licenčni seminar, s katerim pridobi letno licenco za poučevanje karateja.

Trenerji in vaditelji se udeležujejo tudi izobraževanj s področja Goju-Ryu karateja na Okinavi (Japonska), kjer se učijo in izpopolnjujejo svoje znanje na sedežu (Hombu dojo) I.M.G.K.A. (International Meibukan Goju- Ryu Karate Do Association), klub pa organizira tudi treninge in seminarje, na katere povabi učitelje iz Okinave in tako lahko vsi pridobijo delček originalnega znanja iz prve roke njihovih učiteljev.

Med člani Karate kluba Brežice se skozi leta vadbe oblikujejo tekmovalci, ki vzporedno vadijo karate kot šport. »V tem letu smo se udeležili skupno 25 tekmovanj v Sloveniji in tujini. Sodelovali smo na turnirjih, državnih prvenstvih, balkanskih, evropskih in svetovnih prvenstvih. Skupaj smo osvojili 81 kolajn, od tega 27 zlatih, 21 srebrnih in 33 bronastih. Na državnih pokalih in prvenstvih smo osvojili skupaj 22 kolajn«, še dodajajo. Mnogi člani so si izborili poziv v slovensko karate reprezentanco: Ela Petan, Ana Sever, David Matija Lavrič, Luka Cicvarić, Tjaša Petković, Saša Petković, Sara Marija Lavrič (otroška reprezentanca), Nika Omerzo in Nastja Galič (mladinska in članska reprezentanca). V lanskem letu sta napredovala tudi njihova licencirana sodnika Karate zveze Slovenije za kate in borbe: David in Katja Bajs, ki sta postala državna B sodnika za kate ter linijska sodnika za borbe.

Vsi  uspehi  kluba  so  seveda  dokaz  dobrega  dela  vodstva  kluba s predano ekipo trenerjev in seveda dobrega sodelovanja s starši. Njihovi tekmovalci se redno uvrščajo med dobitnike kolajn na državnih prvenstvih in pokalnih tekmovanjih, so pa tudi stalni člani slovenske reprezentance v vseh kategorijah (otroška, kadetska, mladinska, članska). Klub se redno uvršča v sam vrh skupnega seštevka klubov po točkovanju krovne organizacije – Karate zveze Slovenije.

»V klubu se držimo načela, da nikomur nič ne obljubimo ali podarimo, razen trdega dela, če želi skupaj z nami na področju karateja nekaj doseči. Vsak si svoj uspeh zagotovi le z učenjem, vztrajnostjo in spoštljivostjo do borilne veščine,« še pravijo v klubu in poudarjajo, da vadba karateja krepi telo in duha za lažje soočanje s težavami in izzivi sodobnega sveta. V Karate klubu Brežice o odprti za vsakogar, ki bi želel poizkusiti to borilno veščino. Vsakomur dajemo možnost – ob obvezi, da spoštuje red in tradicijo karateja.