zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O literarnem natečaju, Lanšprežu, obročkanju ptic in še o čem

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
27.11.2019 11:30

V današnji oddaji bomo spregovorili o številnih različnih temah, tudi o tem, da so ideje o Lanšprežu predstavili ministrici za pravosodje.

Poročali smo o krvodajalcih-jubilantih iz Mestne občine Novo mesto in o županovem sprejemu stoletnika Rudolfa Mraza in uspešnih novomeških plesnih ekip, pa tudi ekipe prve pomoči Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto.

Poročali smo tudi o rezultatih 14. literarnega natečaja Lepota besede, »Z besedo iščemo in ustvarjamo lepoto«. Na natečaj se je prijavilo kar 35 ustvarjalcev iz Bele krajine, širše Dolenjske ter iz Posavja.

V razprodani dvorani Kulturnega doma Črnomelj pa je bil minulo soboto letošnji festival Glas mladih. Tudi tu smo predstavili najuspešnejše.

Šli smo še v Brežice na mantrailing šolanje 33 psov in njihovih vodnikov in se ustavili na Lanšprežu, oz. predstavili dogovor med pravosodnim ministrstvom in ekipo, ki želi na Lanšprežu ustvariti park medovitih rastlin z osrednjo nacionalno banko medovitih semen, s tem pa obogatiti in nadgraditi obstoječe programe in dogajanje na posestvu. Dogovorili so se, da posestvo Lanšprež ostaja v lasti pravosodnega ministrstva, v sodelovanju s katerim pa bi poiskali skupne rešitve, ki bi poleg že načrtovanega razvoja Lanšpreža s strani Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij pripomogle tudi k razvijanju parka medovitih rastlin.

Za konec našega druženja pa smo spregovorili še o obročkanju ptic oz. o spremljanju njihovih selitev. Prvi ornitolog, ki je začel ptice sistematično obročkati, je bil danski profesor Mortensen leta 1899. V Sloveniji ta dejavnost organizirano poteka od leta 1926, ko je bil ustanovljen "Ornitološki observatorij v Ljubljani". Po 2. svetovni vojni se je pridružil Prirodoslovnemu muzeju Slovenije, kjer danes deluje kot Slovenski center za obročkanje ptičev. In zakaj obročkanje ptic? O vsem tem v zadnjem delu oddaje »S Krko naokoli«

Podrobneje o vsem omenjenem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 27.11.2019

Krvodajalstvo, Lanšprež, obročkanje,...