sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Jerneja in Marko, Poroka na prvi pogled Njena.si

Je strast med Markom in Jernejo ugasnila?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O aktualnih temah, pa tudi o vračanju štorklje Bele

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
25.03.2020 11:30

V današnji oddaji obširneje objavljamo pomembne informacije glede zajezitve širjenja okužb s covidom19. Pa tudi o vračanju štorklje Bele.

Za uvod objavljamo poziv štaba Civilne zaščite Občine Kočevje, da upoštevamo navodila pristojnih institucij in vse stike nujno omejimo zgolj na druženje s člani lastnega gospodinjstva. Medsebojno obiskovanje in druženje po domovih, tako na družinski kot prijateljski ravni, v obliki skupnih kosil, piknikov in podobnega, namreč močno povečuje možnost širjenja okužbe. Kot nadomestilo štab Civilne zaščite priporoča uporabo telefonov in video klicev.

Poročamo tudi z druge video konference predstavnikov slovenske karitas, ki je posredovala informacije s terena. Tudi njim primanjkuje prostovoljcev, tako kot socialno varstvenim zavodom. V največji kadrovski stiski so domovi za starejše in posebni domovi, zato Slovenska filantropija in Skupnosti socialnih zavodov Slovenije vabijo, da se jim pridružijo zdrave osebe, stare do 55 let.

V nadaljevanju smo objavili tudi nekaj napotkov, kako ravnati z embalažo ob prihodu iz trgovine domov. Embalaža je namreč kot potencialno onesnažena oziroma okužena, zato je treba paziti, da se v kuhinji ne križajo čiste in nečiste poti.

Največje verske skupnosti v Sloveniji so v času epidemije novega koronavirusa v skupni izjavi izrazile podporo vsem ukrepom vlade, ki prispevajo k varovanju zdravja prebivalcev, še zlasti starejših in bolnih.

Ob koncu našega druženja pa še dve povsem drugi temi. Kriminalisti Policijske uprave (PU) Novo mesto so v petek pred preiskovalnega sodnika odvedli 33-letnega moškega, ki je 23. februarja na Potoku pri Straži umoril 27-letno partnerico in nato ranil tudi sebe. Za kaznivo dejanja umora mu grozi najmanj 15-letna zaporna kazen.

Naše radijsko druženje pa smo končali z bolj veselo novico. Se še spomnite štorklje Bele? Iz Egipta se je napotila proti Turčiji, morda pa se že letos vrne tudi v Slovenijo. Njeno pot lahko spremljate po internetu.

Podrobneje o vseh omenjenih temah v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec. 

Oddaja "S Krko naokoli", 25.03.2020

Vabilo prostovoljcem in zgodba o štorklji Beli