evrovizija, švica Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Skrivnosten lokal, v katerem snemajo eksperiment

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice

Znanje - ključ do celostne obravnave pacienta

Piše: R.K.

Čas objave:
14.05.2021 18:48

Okoli 70 slovenskih in tujih študentov zdravstvenih ved je predstavilo svoje prispevke na 13. študentski konferenci, ki jo je letos organizirala Fakulteta za zdravstvene vede Univerze v Novem mestu.

Spletna konferenca z naslovom Znanje - ključ do celostne obravnave pacienta je bila namenjena izboljšanju kakovosti izobraževanja na področju zdravstvenih ved v slovenskem prostoru. Predsednica študentskega sveta UNM FZV Sara Cizelj je v nagovoru svojim kolegicam in kolegom poudarila, da je organizacija študentske konference eden od pomembnih vzvodov za dvig kompetenc študentk in študentov zdravstvenih ved ter večjo motiviranost za raziskovanje.

Pomembnost celostne obravnave je v otvoritvenem delu osvetlila dekanica Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Novem mestu doc. dr. Nevenka Kregar Velikonja: »V pandemiji so se še okrepile potrebo po razvoju celostne obravnave pacienta, saj je zdravje veliko več kot odsotnost okužbe ali kronične bolezni. Povezano je s psihološkimi, socialnimi, duhovnimi pa tudi ekonomskimi in političnimi okoliščinami.« Poklici, za katere se izobražujejo študenti zdravstvenih ved so torej v središču aktualnega družbenega dogajanja, kar gotovo predstavlja dodatno spodbudo za razvoj njihove profesionalne identitete.

Plenarni predavanji sta izvedli dve tuji predavateljici. Dr. Camilla Laaksonen iz Univerze Turku na Finskem je predstavila potrebe po razvoju kompetenc medicinskih sester, dr. Marijana Neuberg iz Sveučilišta Sjever iz Hrvaške pa pomen čustvene inteligence za strokovno delo medicinskih sester. Študenti so predstavljali svoje prispevke v osmih sekcijah. Priznanje za najboljši prispevek 13. študentske konference s področja zdravstvenih ved je prejela Anamarija Mrak pod mentorstvom dr. Sedine Kalender Smajlović s Fakultete za zdravstvo Angele Boškin.

Ob zaključku konference so podelili tudi priznanje razpisa UNM FZV za najboljši razvojni projekt za spodbujanje kakovostnega staranja v letu 2021, ki ga je prejela Tadeja Bohak za projekt z naslovom »Mavrične klopi«.

Dekanica fakultete je predala ključ višjemu predavatelju Edvardu Jakšiču z Alme Mater Europaea, ki bo naslednje leto gostila študentsko konferenco.