Aleksa Balašević Svet24.si

Balaševićev sin obžaluje vse, kar je storil v ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Foto 1 Revija Stop

Maja Monrue: Še vedno verjame, da je v dvoje ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Novice

FOTO: Zim(sk)a in prešerna delavnica ustvarjalnega pisanja

Piše: Knjižnica Brežice

Čas objave:
05.02.2018 09:22

V večeru, ko je tudi Brežice z okolico pobelila bela zimska odeja, so bili v prostorih Knjižnice Brežice prešerno razpoloženi. V sodelovanju z Natašo Jenuš, učiteljico slovenščine in zgodovine, so izvedli že tretjo delavnico ustvarjalnega pisanja. Tokrat so jo malce obarvali tudi s Prešernom in kulturnim praznikom, ki je pred vrati.

Možgančke so kravžljali ob tvorjenju haikujev, ob tem pa skrbno preštevali verze in zloge. Klasična oblika te pesmi je namreč sestavljena iz treh verzov; prvi in tretji obsegata pet zlogov, drugi pa sedem. V nadaljevanju so tvorili še lastne pesniške definicije o življenju, sreči in smislu.

Domišljiji so prosto pot pustili ob pisanju nadaljevanja Prešernove pesmi Povodni mož. V obliki dnevniških zapisov in opisov so odkrivali, kje sta sedaj Urška in njen plesalec, sta srečna ali nesrečna, je Urška še vedno najlepša … K temu pa pridali še »kriminalke«, ki jih je spisal žigolo povodni mož.

Druženje so, petkovemu dnevu in večeru primerno, zaključili s tvorjenjem besedil, ki jih je pripovedoval sneg. Poseben izziv je bil ta, da snega v besedilu sploh niso omenjali. Posamezne udeleženke so pripovedujoči sneg nadomestile s klepetajočo omaro, rezultat pri prebiranju in poslušanju vseh nastalih besedil pa so bili nasmehi na obrazih prisotnih.