rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Ljubljana

Za pomoč rejcem prašičev nekaj manj kot 1,9 milijona evrov

Piše: STA

Čas objave:
21.11.2021 06:45

Vlada je ta teden izdala odlok o finančni pomoči pri reji prašičev za letošnje leto, in sicer je pomoč namenjena blaženju poslabšanja ekonomskih razmer v sektorju prašičjega mesa. Za izvedbo ukrepa je predvidenih nekaj manj kot 1,9 milijona evrov, ki jih bo ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zagotovilo iz letošnjega proračuna.

Z omenjeno pomočjo želi ministrstvo ohraniti ekonomske sposobnosti slovenskih rejcev prašičev, so po seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Za obdobje med februarjem in oktobrom se za upravičence v sektorju prašičjega mesa predlaga finančna pomoč v višini 64,73 evra na glavo živine za prašiče pitance oziroma 129,46 evra na glavo živine za plemenske prašiče.

Sektor prašičjega mesa je v letošnjem letu kot posledico padca odkupnih cen prašičjega mesa in pujsov ter zaradi naraščajočih cen krmnih komponent in krme ter ostalih vhodnih parametrov utrpel padec dohodka. Na slovenske razmere v sektorju ima velik vpliv slabo stanje v sektorju v EU, kjer se pojavlja prevelika ponudba mesa na trgu zaradi naraščanja proizvodnje, nižjega povpraševanja in prepovedi izvoza na Kitajsko. Izpad dohodka v sektorju se kaže predvsem z nižanjem neto dodane vrednosti pri reji prašičev.