pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Ljubljana/Straža

AVDIO: Za odvoz odpadkov s požarišča v Zalogu se obeta nov razpis

Piše: STA

Čas objave:
12.03.2019 19:49

Ministrstvo za okolje in prostor, ki je prevzelo vodenje sanacije pogorišča nekdanje podružnice družbe Ekosistemi v Zalogu v Občini Straža, se pri javnem razpisu za odvoz tamkajšnjih 7500 ton odpadkov ni odločilo za oddajo javnega naročila. Po pravnomočnosti te odločitve namerava sicer začeti nov postopek za prejem ponudb.

Straški župan Dušan Krštinc se je za STA odzval, da ponovitev razpisa za Občino Straža pomeni vnovični, približno štirimesečni zastoj sanacije, saj naj bi toliko po njegovem mnenju terjala ponovitev postopka.

Da ne bi predolgo čakali, bodo skušali pritisniti na ministrstvo in inšpektorat, da bi te postopke čim prej izpeljali in sanacijo začeli vsaj v poletnih mesecih, če že ne pred poletjem, je še dejal.

6.JPG
Na pogorišču v Zalogu

Z ministrstva za okolje in prostor so sporočili, da sta sicer ponudbi za odvoz odpadkov s pogorišča v Zalogu pravočasno oddala le novomeški Cerod in krški Kostak. Ker je bila Cerodova ponudba za nekaj manj kot 240.000 evrov ugodnejša, a pomanjkljiva, so to družbo pozvali k dopolnitvi ponudbe, ta pa tega nato do roka za dopolnitev ni storila.

Ker je bila nepolna tudi Kostakova ponudba, je naročnik tudi tega pozval k dopolnitvi in med drugim zahteval, da jo Kostak dopolni z izpisom o nekaznovanosti podizvajalca in njegova zastopnika.

Naročnik je po prejetju zahtevanih dokumentov nato naročilo oddal Kostaku, zatem pa prejel Cerodov dopis z opozorilom, da Kostakova dokazila "ne izkazujejo izpolnjevanja pogojev na dan, ki je bil določen kot rok za oddajo ponudb".



Na podlagi tega je naročnik v nadaljevanju ugotovil, "da v postopku javnega naročanja ni prejel nobene dopustne ponudbe" in se odločil, da naročila ne odda, so pojasnili na ministrstvu in dodali, da bo po pravnomočnosti te odločitve naročnik začel nov postopek oddaje javnega naročila po odprtem postopku.

Kot je znano, je minister za okolje in prostor Jure Leben januarja v Straži napovedal, da bo ministrstvo za sanacijo v Zalogu, za katero ima v proračunu zagotovljenih 1,6 milijona evrov, oddalo izbranemu izvajalcu. Podpis izvajalske pogodbe pričakujejo najkasneje februarja, do poletja pa naj bi sanacijo končali. Izvajalci se bodo sicer najprej lotili odvoza približno 7500 ton odpadkov, sanacijske stroške pa bo država izterjala od povzročitelja, je še pristavil.

Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je sicer zagorelo julija 2017. Požar so v štirih dneh pogasil. Na Policijski upravi Novo mesto so povedali, da so kot vzrok požara ugotovili samovžig.

Ker sanacija požarišča od konca leta 2017 stoji, območje zaloške podružnice pa ima novega lastnika, je Leben septembra lani oz. ob svojem nastopu kot minister napovedal odločne ukrepe.

Straški župan Dušan Krštinc o ponovitvi razpisa