stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Vzdrževanje mejnih zemljišč

Piše: R.K.

Čas objave:
13.06.2023 09:42

V teh dneh Javno podjetje Komunala d.o.o. Sevnica v sklopu rednega vzdrževanja lokalnih cest in javnih poti izvaja košnje trave in odstranjevanje vejevja ob cestiščih. Vzdrževalci cest in javnih površin vsako leto zaznavajo, da lastniki zemljišč ne odstranjujejo vegetacije, ki sega na javne površine.

Previsoke in preveč razraščene žive meje, z zelenjem obrasle ograje, razraščeno okrasno grmovje, neobrezana drevesa in neurejene gozdne površine, ki zakrivajo prometno signalizacijo ali kako drugače ovirajo cestni promet oziroma gibanje po pločnikih in drugih javnih površinah, predstavljajo varnostno tveganje za vse udeležence v prometu. Poleg zagotavljanja prometne varnosti in preglednosti je obvladovanje vegetacije ob cestah in ob pločnikih pomembno tudi za ustrezno delovanje elementov cestišča, zlasti odvodnjavanja zalednih voda preko muld, jaškov in prepustov.

Skladno s 66. členom Odloka o občinskih cestah, javnih površinah in urejanju prometa v Občini Sevnica (Ur. List RS št. 159/2021) je obveznost lastnikov sosednjih zemljišč, ki mejijo občinske ceste ali druge javne površine, da svoje nepremičnine vzdržujejo na način, da so urejenega videza, da morebitno drevje, žive meje ali druga vegetacija ne moti preglednosti ceste in se ne razrašča na občinske ceste ali dele cest ali javne površine, da na njih ni smeti ali drugih odpadkov ter da njihove nepremičnine ne odstopajo od standarda urejenosti sosednjih površin. Ob neupoštevanju določil odloka oziroma neizpolnjevanju obveznosti glede košnje trave in grmovja ob javnih površinah so skladno z odlokom predvideni tudi prekrškovni postopki.

Preglednost cest, pločnikov in kolesarskih stez je ključna za varnost vseh udeležencev v prometu. Je poglavitna skrb vzdrževalca pri urejanju javnih zelenih površin. Obveza in odgovornost vsakega lastnika zasebnega zemljišča, ki meji na javno je, da enako mero pozornosti posveča tudi lastnim zelenim površinam.