pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Foto 1 Revija Stop

Maja Monrue: Še vedno verjame, da je v dvoje ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Novice Vel. Lašče

Vodnik za odkrivanje dediščine na Velikolaškem

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.09.2016 16:25

Pri Zavodu Parnas je izšla že šesta knjiga iz zbirke Vodnik za odkrivanje naše dediščine za naslovom »Poslušaj narod, kako govori…O hišnih in ledinskih imenih«.

Simpatična knjižica na 108 straneh je rezultat raziskovanja članic Študijskega krožka Parnas (UTŽO Velike Lašče) in prinaša številne še nepoznane zgodbe, fotografije, dokumente in druge zanimivosti o velikolaških krajih in njihovi nesnovni dediščini.

V uvodnem nagovoru je Metka Starič predstavila celoten projekt nastajanja knjige – od sodelovanja članic preko Študijskega krožka Parnas do samostojnega dela članic in pridobivanja sredstev za izdajo knjige. Povedala je, da “nas sistemi vedno postavljajo v podrejen položaj. Navadili smo se, da čakamo, kaj bodo za nas naredili drugi. Z aktivnim delovanjem v študijskem krožku pa ne čakamo več, ampak naredimo nekaj – najprej zase in ker smo pri tem iskreni, tudi za druge,« je poudarila Staričeva.

V pogovoru so svoje poglede na vsebino in izkušnje pri delu v Študijskemu krožku zaupale tudi avtorice knjige. Teja Hočevar, ki je raziskala kraje, ki so jim gospodarili ortneški gospodje, in iskala mejne kamne – “richtne confine”,


Rodbino Stražišarjevih v Uzmanih je raziskovala Iva Jakič, in še posebej zgodbo babice Pepe, ki jo je odkrivala na podlagi svojega bogatega družinskega arhiva.

Lili Mahne je predstavila domačijo Mohor v Javorjah in v življenjsko zgodbo Julke Intihar ter. Marinko Dernovšek je zanimala njena rodna vas Prilesje.