Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Novo mesto/Črnomelj

31,5 milijona evrov za odpravo škode po lanskih neurjih

Piše: STA

Čas objave:
04.07.2019 11:25

Vlada je danes sprejela program odprave neposredne škode na stvareh zaradi lanskih neurij s poplavami, za kar bo skupaj v naslednjih letih namenjenih 31,5 milijona evrov. Kot je razvidno iz programa, bo za izvedbo prioritetnih obnov v letošnjem proračunu na voljo 15 milijonov evrov.

toca crnomelj kombinirana fotka crnomelj.jpg

Vlada se je že pred tem seznanila s končno oceno neposredne škode na stvareh zaradi posledic neurij s poplavami med 4. in 6 majem 2018, 8. junija 2018, 13. julija 2018 in 29. ter 30. oktobra 2018 ter ugotovila, da skupna končna ocena neposredne škode dosega 68,1 milijona evrov ter tako presega prag 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna za leto 2018 oz. 2,9 milijona evrov za pomoč v skladu z zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč.

toča ogromna.jpg

Ministrstvo za okolje in prostor je na podlagi tega pripravilo program odprave neposredne škode na stvareh po omenjenih neurjih v skupni višini 31,5 milijona evrov.

Sredstva v višini 15 milijonov evrov se za letošnjo izvedbo prioritetnih obnov zagotavlja v okviru proračunske rezerve. V nadaljnjih letih pa bo preostanek denarja zagotovljen v okviru razpoložljivih sredstev integralnega proračuna in skladov na okoljskem ministrstvu, je razvidno iz programa, objavljenega na spletnih straneh vlade.

toča je prizadela sadje.jpg
Toča je prizadela sadovnjake
Foto: Radio Krka, B.V.

Neurje je 8. junija prizadelo območja od jugovzhodne Slovenije do Prlekije, najbolj so v spominu ostale posledice velike toče v Črnomlju, sredi julija sta neurje in deževje najbolj prizadela širše območje Ljubljane, Novega mesta in Zagorja ob Savi, konec oktobra pa sta močan veter in dež prizadela razne dele države, najbolj so v spominu ostale poplave, podori in plazovi v Jelendolu v občini Tržič in v vasi Belca v občini Kranjska Gora ter posledice vetra in dežja na jugozahodu države.