dsoprizidek Svet24.si

Brez tujcev bi oddelke v novomeškem domu ...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Mnogostranosti 15-letnice

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
19.06.2018 09:03

V prireditvenem atriju Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, so včeraj pripravili sproščen in svež poletni večer, na katerem so izpostavili 15-letno ustvarjalko Brino Kren in njeno knjigo Mnogostranosti.

Brina Kren je aprila dopolnila 15 let. Ni ravno čisto navadna petnajstletnica:

rajši od modnih nasvetov prebere dobro knjigo;
namesto po nakupih se rajši s kužkom odpravi na dolge sprehode v gozd; 
namesto krepkega nanosa ličil rajši izbere temeljito čiščenje obraza; 
bližja od popularnih ritmov moderne glasbene scene ji je stara rock glasba, ko so bila besedila še pomembna in komadi tistih slovenskih bendov, ki imajo kaj povedati; 
namesto modernih avtov so ji všeč stari hipi kombiji, ki v vsakem koščku rjavečega železa skrivajo zgodbe o sanjah, o ljubeznih, o veri v večno prijateljstvo in boljši svet; 
namesto hihitavih šepetanj rajši izbere jasno, argumentirano govorico, s katero sogovornika preseneti in prepriča, da misli resno; včasih “ne pozna na uro”, zato kdaj kam malce zamudi in kdaj jo kakšen datum na koledarju čisto malo prehiti, a vendar se vseh projektov, ki jih ni malo, loti z izjemno predanostjo in veliko mero kreativnosti, tisti, ki so jo slišali igrati saksofon, vedo, da je njena glasbena govorica zelo prepričljiva.

3b.JPG

Njena učiteljica slovenskega jezika, gospa Ana Markelj, je v njenih pesmih prepoznala tudi pozornosti vredno pesniško govorico. Tako zdaj Brina objavlja svoj pesniški prvenec Mnogostranosti, ki prinaša fragmente njenih doživljanj, izkušenj in iskanja lastne biti.

5b.JPG

Čeprav je Brina pogosto tudi povsem običajna petnajstletnica: vedra in brezskrbna, pesniška zbirka dosti bolj pokaže njeno resno plat in globočino njenih misli, ki iskreno govorijo o doživljanjih mladega človeka, o močnih čustvih mladostnih zorenj, ki nam vsem necenzurirano postavijo ogledalo in nam dovolijo pokukati globoko v mlado dušo, ki kdaj z bosimi nogami hodi čez razbito steklo in ob tem v svojem naravnem teku stran od vsega tistega, h čemur hitijo vsi, diha svojo lastno bit ...

O vrednosti iracionalnih ljudi v spremni besedi h knjigi spregovori Brinina prijateljica, gimnazijka Maja Hočevar, ko Brinine verze označi kot najčistejše solze bolečine.

Ilustracije Vanje Ribiča in Nataše Mijatović oblikovalsko delo Milana Marklja in pesniški izraz te zanimive najstnice, Brine Kren, še vizualno podkrepijo.

2b.JPG