oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Prenavljajo osrednjo novomeško lekarno

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.07.2016 10:23

Javni zavod Dolenjske lekarne, ki združuje 14 lekarn v dolenjskih in belokranjskih občinah, od prve polovice julija prenavlja svojo pred skoraj 30 leti zgrajeno osrednjo novomeško lekarno pri tamkajšnji bolnišnici in zdravstvenem domu. Prenove, ki bo stala približno milijon evrov, so se lotili z lastnim denarjem, končali naj bi jo konec septembra.

Omenjenih del so se po več letih priprav lotili po spomladanskem končanju prenove novomeške Kandijske ceste in ureditve okolice sosednjega zdravstvenega doma. Lekarna med prenovo oz. do konca septembra deluje v t. i. rumeni stavbi bližnjega trgovskega središča Tuš.

Vodja novomeške lekarne Zdenka Petruna je povedala, da je bila prenova potrebna zaradi tesnosti starih prostorov, njihove drugačne razporeditve in funkcionalne posodobitve. Izvedli bodo večje posege v notranjosti, prenovili bodo lekarniške prostore z vsem pohištvom in preuredili prezračevalni sistem. Objekt bodo hkrati prenovili tudi energetsko. Izolirali bodo njegovo pročelje, zamenjali okna, izolirali podstrešje in streho nad osrednjim lekarniškim prostorom.

Naložba obsega tudi prenovo lekarniških parkirišč, ki pa se po besedah vodje lekarne zaradi nerešenih lastninskih vprašanj nekoliko zapleta. Parkirišča nameravajo vsekakor urediti, če ne do konca septembra - kar bi sicer radi -, pa nekoliko kasneje. Vse je odvisno od dogovora glede menjave zemljišč med novomeško občino in ministrstvom za zdravje, je še pojasnila Petrunova.

Dolenjske lekarne so z združitvijo več samostojnih dolenjskih in belokranjskih občinskih lekarn ustanovili leta 1978, kot javni zavod, ki so ga ustanovile takratne občine Črnomelj, Metlika, Novo mesto in Trebnje, pa deluje od leta 1991.

V okviru Dolenjskih lekarn poleg treh novomeških poslovalnic delujejo še lekarne v Črnomlju, Dolenjskih Toplicah, Metliki, Mirni, Mirni Peči, Mokronogu, Semiču, Šentjerneju, Škocjanu, Šmarjeti in v Trebnjem.

Na spletnih straneh Dolenjskih lekarn je navedeno, da je njihovo osnovno poslanstvo preskrba z zdravili. Zavod ima organizirano tudi dežurno službo, s katero zagotavlja neprekinjeno preskrbo z zdravili na Dolenjskem in v Beli krajini. Med svojimi drugimi dejavnostmi so navedli lastno proizvodnjo zdravil in izdelkov za nego ter varovanje zdravja, oskrbo z medicinskimi pripomočki, z zdravili za uporabo v veterini, s sredstvi za nego, higieno in varovanje zdravja, z otroško hrano in dietetičnimi izdelki.

Vodja novomeške lekarne Zdenka Petruna o prenovi


Brez opisa