sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Novomeški Lionsi dobrodelno na Trško goro

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.10.2015 07:50

Vsakoletni tradicionalni dobrodelni pohod Lions kluba Novo mesto na Trško goro je pripravljen. Za dober namen bodo hodijo danes, in sicer so se ob 9. uri na pot podali izpred gostilne Pugelj v Ždinji vasi.

Dobrodelni pohod je osrednja, tradicionalna dobrodelna akcija Lions kluba Novo mesto, v kateri združijo rekreacijo in dober namen. Vsakokrat zbrana sredstva v tej akciji in donacije namenijo za točno določen namen.

S pohodom leta 2013 so takrat 27-letnemu tetraplegiku Gregorju pomagali pri preureditvi avtomobila, ki mu pomeni polnejše življenje. Ob predaji avtomobila je Gregor povedal: «Končno sem spet dobil svoje noge. Lahko bom videl kaj več, ne le svoje sobe. Mamo bom lahko peljal k zdravniku.!«

V lanskem letu so pomagali slepemu Zlatku Cigiču, kupili so mu Braillovo vrstico, nujno za stik s svetom. In Zlatko tako lahko svoje znanje in izkušnje, kot že doslej 17 let, še naprej nesebično deli v Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Novo mesto.

V letošnjem letu pa zbirajo sredstva za opremo multisenzornih sob za umirjanje varovancev Varstveno delovnega centra Novo mesto, ljudi z motnjami v duševnem in telesnem razvoju. Sobe bodo opremljene s svetlobnimi, zvočnimi, aromatičnimi elementi za dotikanje, ki bodo varovance VDC-ja terapevtsko pomirili ter jim tako olajšali in polepšali vsakdan. (Sobe z elementi Snoezelena)

Pohod s postanki vred in okrepčilom bo trajal štiri ure. "Kljub temu, da ni zahteven, priporočamo primerno pohodniško opremo," zaključujejo Lionsi.

Dobrodelni pohod jo je spravil v jok

»Čustvena oseba sem, veliko jokam, ne zamerite mi, ker sem spet solzna«, je na koncu dobrodelnega pohoda povedala direktorica VDCja Novo mesto Romana Trpin. »Javni zavod smo, ne zmoremo. Denarja ni, takšna soba zelo veliko stane. Srečna sem, ker nam pomagate, da bodo naši terapevti lahko pomagali našim varovancem. To nujno potrebujejo, pri nas bivajo tudi agresivni in avtoagresivni varovanci, takšna terapevtska soba jim bo pomagala, jih pomirila, da se ne bodo poškodovali, da bodo lahko vsak dan pomirjeni in njihovi dnevi bodo bistveno lepši. Zato v njihovem imenu in imenu vseh zaposlenih, ki skrbimo zanje, iskrena hvala za veliko pomoč,« je Trpinova nagovorila skoraj 140 pohodnikov, potem ko je predsednik Lions kluba Vladimir Bahč sporočil: »Uspelo nam je, veliko večino denarja smo z današnjim pohodom zbrali, še na kakšno donacijo upamo, in morda nam bo res v celoti uspelo.«

Da je ponosen, da se je zbralo toliko ljudi, ki jim ni vseeno, ki so združili rekreacijo in dobrodelnost, pravi Bahč in obljublja, da bo LC NM vsako leto znova pripravljal takšne dobrodelne akcije in pomagal ljudem v stiski.

Po obilnem jesenskem deževju so se udeleženci že bali, ali bo pohod sploh mogoče izpeljati, pa je soncu uspelo pregnati megleno in deževno jutro. Res lep dan se je razvil. Po jutranji kavi in čaju je kolona pohodnikov krenila proti vrhu Trške gore, kjer je čakalo okrepčilo, pocrkljali so jih s praženim krompirjem, ki so ga pripravili mojstri iz Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, pa pecivo, ki so ga gospodinje prinesle s seboj in razni domači zvarki. Ob cerkvi so izpeljali dobrodelno nabirko sredstev v zameno za grafike, ki jih je podarila članica LC, akademska slikarka Jožica Medle, pohodniki so za VDC prispevali tudi v zameno za predikatna vina Kartuzije Pleterje, v dolini, pri Pugljevki, kjer jih je čakal bograč in dolenjski cviček ter seveda kostanj in mošt, pa so imeli še nabirko v zameno za domačo dolenjsko šunko. Ves denar, s startnino vred, bodo do zadnjega centa namenili Varstveno delovnemu centru Novo mesto.

In nenazadnje so imeli letos še dodatne razloge za veselje. Z njimi na pohodu so bili ne le varovanci VDC-ja, pač pa tudi tetraplegik Gregor, za katerega so hodili in zbirali denar na prvem dobrodelnem pohodu na Trško goro in mu kupili avto ter ga priredili. Prav tako je bil z belo palico z njimi Zlatko Cigič; lansko leto so hodili zanj in mu kupili novo braillovo vrstico, s pomočjo katere lahko bere in uči druge člane Društva slepih in slabovidnih.

Pogovor z Janijem Muhičem iz Lions kluba Novo mesto


Pohod Lions kluba