sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Novice Dolenjske Toplice

VIDEO: V Dolenjskih Toplicah poletni piknik družin Aninega sklada

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.07.2015 20:09

Ustanova Anin sklad (AS) je pripravila danes ob godu sv. Ane v piknik centru Dolenjskih Toplic srečanje družin, ki je potekalo pod geslom "Predvsem bodite dobri: Dobrota je tista sila, ki najbolj razoroži ljudi" (Henri Lacordaire).

(Foto: anin-sklad.si)

Srečanje se je začelo z mašo, ki jo je daroval predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof msgr. Andrej Glavan. V pridigi je poudaril, da družine AS pričujejo, da za srečo v družini ni vedno potrebna bogato obložena miza. Predsednica uprave AS Marija Šterbenc pa je o geslu srečanja dejala, da je dobrota sila, ki razorožuje in vzpostavlja ravnotežje.

Letošnje že 17. druženje v Dolenjskih Toplicah je kljub dežju povezalo več sto ljudi, lani se je srečanja udeležilo približno 700 ljudi iz več kot 90 družin, letos je bilo teh predvsem zaradi vremena nekaj manj, približno 500 iz 75 družin. Udeleženci so se najprej zbrali pri sveti maši, ki so jo oblikovale sestre usmiljenke skupaj z družinami. Škof Glavan je spomnil, da je AS namenjen družinam, ki so se odločile za več otrok, da bi bile tako bolj zveste božji volji in načrtom ter so bolj zveste doslednemu spoštovanju življenja. »Družine AS pričujete, da za srečo družinskega življenja ni potrebna stalno bogato pogrnjena miza, obložena z zrezki in narezki ter vsemi drugimi dobrotami. V družini so pomembnejši medsebojni odnosi, ko imamo drug za drugega dovolj časa, dovolj ljubezni, prozornosti,« je povedal škof Glavan.

V nadaljevanju je obsodil potrošništvo ter vse povabil k delitvi dobrin. »Če si delimo nebeški kruh, kako si ne bi morali deliti tudi zemeljskega, je zapisano že v enem prvih krščanskih spisov. Spomnimo se, da ni veselje v tem, da neke stvari imamo ampak, če si jo podelimo, je zapisal tudi stari rimski senegal. Če bi vsak pomagal drugemu, bi bili vsi deležni pomoči,« je dejal škof.

»Z našimi skromnimi sredstvi ne bomo rešili socialnih problemov družbe. A prispevamo lahko k njeni humanizaciji. Ni odgovorov na vse dvome in strahove, lahko pa drug drugemu prisluhnemo in si podelimo upanje, ne moremo odvzeti trpljenja trpečim, moremo pa jokati z njimi. Vi, ki vzgajate velike družine, ki imate več otrok, ki se med seboj socializirajo in s tem poglabljajo čut za sočloveka, to vemo vsi, ki prihajamo iz večjih družin, tudi jaz sem rojen v družini z enajstimi otroki. Gotovo boste prispevali v zakladnico človeštva s svojim socialnim čutom največ, kar lahko daste. Zato danes prosimo, da bi bilo čim več takih družin, čim več tudi otrok, ki bodo znali s svojo socialno krščansko širino pomagati drug drugemu pa tudi reševati socialne probleme, probleme družbe, da bi tudi naša družba postala vedno bolj civilizacija ljubezni,« je nagovor družinam v Dolenjskih Toplicah sklenil škof Andrej Glavan.

Predsednica uprave AS Marija Šterbenc je v izjavi za medije opozorila, da v zadnjih letih usiha število dobrotnikov, zato si ves čas prizadevajo v svojo sredo povabiti nove, ki bi želeli z mesečnim prispevkom družinam z več otroki pomagati. V ustanovo je vključenih približno 350 družin, ki imajo skupaj več kot 2000 otrok, od tega jih redno mesečno finančno pomoč dobiva približno 150.

Sicer pa ustanova družinam pomaga tudi s predavanji, svetovanji, usmerjanji, predvsem pa z izmenjavo izkušenj in dobrih praks. »Letos je geslo dobrota. Predvsem se se vse vrti okrog dobrote. Kako smo lahko dobri, kako smo lahko še boljši. Kaj pomeni v družini, če si dober, kljub temu, da imaš težave ali pa da se s čim ne strinjaš. Kako lahko pomagaš bratu, sestri, mami, očetu, drug drugemu. Nenazadnje vemo, da se z dobroto premaga marsikatero težavo. Ker če jo vzameš iz dobre plati je hitro rešljiva, ko pa se začneš zapletati ali protestirati je pa že malo težje,« je povedala o geslu srečanja ter dodala, da družine z več otroki vedo živeti med seboj in delati dobro.

Srečanje, ki je v prvi vrsti namenjeno družinam Ustanove Anin sklad je bilo tudi priložnost za srečanje z dobrotniki in podporniki. Število teh v zadnjih letih upada, kljub temu si člani uprave in strokovno nadzornega sveta ves čas prizadevajo pridobiti nove dobrotnike, ki jim ni vseeno za družine z več otroki.

Škof Andrej Glavan izjava 1. del


Predsednica uprave AS Marija Šterbenc izjava 1. del


Škof Andrej Glavan izjava 2. del


Predsednica uprave AS Marija Šterbenc izjava 2. del


Srečanje družin v Dolenjskih Toplicah