sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Jerneja in Marko, Poroka na prvi pogled Njena.si

Je strast med Markom in Jernejo ugasnila?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Novice Dolenjske Toplice

VIDEO: V Dolenjskih Toplicah odzvanjala ljudska pesem

Piše: Radio Krka/M.K.

Čas objave:
23.02.2018 16:02

V Kulturno kongresnem centru Dolenjske Toplice je bilo včeraj območno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž »Naj zazveni ljudska pesem«.

V programu so nastopili: Društvo podeželskih žena Dolenjske Toplice z Ljudskimi pevkami Rož'cami pod vodstvom Jožice Kotar, Kulturno društvo Prečna z ljudskimi pevci Vaški zvon, ki jih vodi Jože Cesar, Društvo podeželskih žena Mirna Peč z ljudskimi pevkami Čebelicami, Kulturno društvo dr. Ignacija Knobleharja iz Škocjana z ljudskimi pevci Fantje z vasi, ki jih vodi Jože Krmc, pa Folklorno društvo Kres iz Novega mesta s pevsko skupino Li-la pod vodstvom Erike Blažič in Ane Zec, gostje večera pa so bili člani KD Bučka z Bučenskimi ramplači, ki jih vodi Slavko Pungeršič. Srečanje je strokovno spremljal Gregor Volk.

Območna prireditev Naj zazveni ljudska pesem je pregledna predstavitev poustvarjalnosti pevskih in godčevskih skupin, ki delujejo pod okriljem novomeške izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti.

V širšem Dolenjskem prostoru imamo izjemno bogato tradicijo ljudskega petja, saj na tem območju deluje blizu petdeset pevskih in godčevskih skupin in posameznikov. Večina v okviru samostojnih kulturnih društev, ki glasbeno izročilo vse pogosteje predstavljajo na samostojnih nastopih ter srečanjih doma in v tujini. V zadnjih letih a so se starejšim skupinam pridružile mlajše, ki so glasbeno izročilo začele poustvarjati na svojstven – nekoliko bolj mladostniški način. Na podlagi številnih izobraževalnih programov ter državnih srečanj JSKD danes nastajajo nove skupine, ki se s pomočjo odličnih mentorjev lotevajo poustvarjanja glasbenega izročila na način, po katerem se kar najbolj približajo nekdanjim pevskim in godčevskim izvedbam. Priznanja, ki jih prejemajo naše skupine na regijskem in državnem nivoju, so zagon in spodbuda za nadaljnje delo.

Večer je v celoto povezal voditelj dr. Tomaž Simetinger.