sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Novice Novo mesto

VIDEO: Restavrirana knjižna redkost Franca Miklošiča

Piše: Radio Krka

Čas objave:
22.11.2017 09:10

V Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu so včeraj predstavili restavrirano knjižno redkost Franca Miklošiča in odprli zanimivo razstavo.

Tudi v Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu so obeležili Dan slovenskih splošnih knjižnic. Osrednji dogodek je bil sinoči, ko so predstavili restavrirano knjižno redkost.

Gre za delo slovenskega jezikoslovca Franca Miklošiča. Na večeru, tudi sicer posvečenem skrbi za jezik in knjigo, so predstavili knjižno redkost avtorja Franca Miklošiča »Kratkij slovar' šesti slavjanskih jazykov« iz leta 1885, ki jo hranijo v posebnih zbirkah novomeške knjižnice. Letos so jo restavrirali v Centru za restavriranje in konserviranje Arhiva Republike Slovenije.

Gostji zanimivega večera sta bili vodja Centra za restavriranje in konserviranje Arhiva RS dr. Jedert Vodopivec Tomažič, ki je v predavanju Konserviranje-restavriranje Miklošičevega slovarja predstavila restavratorski poseg na knjigi in razliko med mehko in trdo vezanimi knjigami ter zaslužna profesorica slavistike dr. Alenka Šivic Dular, ki je spregovorila o delu slovenskega jezikoslovca Franca Miklošiča in njegovih naslednikov Novomeščanov Rajka Nahtigala in Ivana Koštiala ob 140. obletnici njunega rojstva.

Ob tej priložnosti so odprli tudi razstavo z naslovom Konserviranje in restavriranje pisne in grafične dediščine v Arhivu Republike Slovenije, ki bo na ogled vse do konca meseca oz. do 30. novembra.

Oddaja S Krko naokoli