evrovizija, švica Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

cene prevc Njena.si

Poročni dan pri Prevcih: Cene in Julija postala ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Trebnje

Večinski lastnik Trima ni iztisnil preostalih delničarjev

Piše: Radio Krka

Čas objave:
31.08.2016 20:44

Skupščina družbe Trimo, v kateri ima poljski sklad Innova prek družbe European Architectural Systems 97,56-odstotni delež, danes ni odločala o iztisnitvi preostalih delničarjev. Večinski lastnik je namreč zaradi nasprotovanj glede odpravnine, ki jo je nameraval ponuditi za delnice, predlog umaknil.

Po prvotnem predlogu bi manjšinski delničarji ob iztisnitvi dobili 2,17 evra odpravnine na delnico. A je večinski lastnik skupščinski predlog umaknil zaradi nasprotovanja glede višine odpravnine, čeprav se njemu "cena zdi zelo poštena", je razvidno iz zapisnika, danes objavljenega na spletnih straneh Ajpesa.

Poljski sklad je ceno 2,17 evra za delnico ponudil v prevzemni ponudbi, ki se je iztekla 13. junija in v kateri je pridobil še 0,12 odstotka delnic. Po sprva predlagani odpravnini bi za preostalih 222.649 delnic plačal nekaj več kot 483.000 evrov.

Skupščina je sklenila, da bilančni dobiček v višini okoli 478.000 evrov ostane nerazdeljen, o njegovi uporabi bodo odločali prihodnje leto. Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) in družbe Center Cvetličarna sta napovedala izpodbojno tožbo.

VZMD je pred tem je na predlog sklepa o uporabi bilančnega dobička vložilo nasprotni predlog, po katerem bi družba izplačala dividende, želeli so tudi pojasnilo, zakaj vodstvo ni predlagalo delitve bilančnega dobička.

Večinski lastnik je pojasnil, da ob nakupu niso kupili le delnic, ampak tudi za 31 milijonov evrov dolga, ter da ne bi bilo smotrno, da bi delili dobiček, preden se pokrije stroške in dolg podjetja. Poleg tega, je dodal predsednik uprave Maciej Radomski, je družba v preteklih letih premalo investirala v določene ključne sektorje. Posledica tega so tudi poslovni rezultati, ki v prvih sedmih mesecih letos zaostajajo za tistimi v enakem obdobju lani, je dodal predsednik uprave.

Trimo je sicer 11. avgusta objavil polletne rezultate, ki pa so krepko presegli tiste iz lanskega obdobja, in sicer se je čisti prihodek povečal za 26 odstotkov na skoraj 46 milijonov evrov, poslovni dobiček pa za 58 odstotkov na tri milijone evrov.