pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Nekdanji šef Darsa dela za Bojano Beović

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Novice

Večer z Andersenom v Knjižnici Brežice

Piše: R.K.

Čas objave:
07.04.2023 08:36

Petkov večer, 31. marca, je bil za nekatere mlade bralce prav poseben. V preteklih dneh in tednih so doma prebirali Andersenove pravljice in v njih iskali nastopajoče živali. Oddani izdelki so otrokom omogočili druženje na petkovem večeru, s katerim smo se pridružili mnogim v Sloveniji in po svetu ter praznovali 2. april – rojstni dan H. Ch. Andersena in mednarodni dan knjig za otroke. Knjižničarke v Brežicah smo v središče dogajanja postavile knjige svetovno znanega pravljičarja Andersena in živali.

V goste v knjižnico Brežice so povabili člane Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev. Jan Gojznikar je ob slikah predstavil pomen te zelo ogrožene živalske skupine, veliko novega so slišali in osvežili staro znanje o teh posebnih, malo skrivnostnih živalih, ki se zbudijo, ko pade noč. Najmanj kar lahko zanje naredimo je, da pazimo na naše mačke, da jim ne pridejo blizu, ter poskrbimo za postavitev netopirnic – hišk za netopirje. Spoznali so še Frančka, netopirčka, ki je žal imel bližnje srečanje z mačko. Mnogi smo prvič videli živega netopirja tako od blizu.

Iz zraka pa so se spustili k tlom, družbo živemu netopirju so namreč v knjižnici delale dvoživke. Anja Bolčina iz Kozjanskega parka je predstavila te včasih tudi glasne živali, ki so prav tako ogrožena bitja. V Sloveniji so dvoživke zaščitene in mnogi se v teh pomladnih mesecih trudijo, da varno prečkajo ceste. Nekateri udeleženci večera so v preteklosti že pomagali pri selitvi žab. Spoznali smo, zakaj so dobile poimenovanje dvoživka, katere vse živali spadajo mednje in da pri nas lahko najdemo precej različnih vrst dvoživk.

Po večerji pa sta prišli pedagoginja montessori Martina Dvornik in njena želva. Ob različnih montessori materialih so spoznavali razvoj življenja na zemlji in raziskovali značilnosti želve. V knjižnici pa so k odkrivanju značilnosti in posebnosti teh živali bralce povabili še z razstavo knjig.

Večer je v celoto povezovala pravljica Grdi raček, za katero so udeleženci z veliko truda oblikovali čudovite ilustracije za kamišibaj zgodbo, ki bo razstavljena na mladinskem oddelku. Spoznali so življenje in delo danskega pravljičarja, reševali knjižničnega detektiva v temi in se na koncu sprostili ob meditativnem zvoku tibetanskih posod.