1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Novo mesto

Varno v šolo!

Piše: STA

Čas objave:
02.09.2019 06:49

Prvi šolski dan se bo danes poznal tudi na cestah. Da bo pot v šolo in domov varna, bodo na območju šol in vrtcev ter na šolskih poteh poskrbeli številni policisti, redarji in prostovoljci. Ob tem na policiji voznike opozarjajo, naj v bližini šol prilagodijo hitrost vožnje in naj bodo še posebej pozorni na prvošolčke.

otroci v avtu.jpg
Ker se zavedajo pomena varnosti, prvošolčki nosijo obvezne rutice
Foto: M.K.

Prvošolčki, teh je letos 20.840, bodo danes nase opozarjali z rumenimi ruticami, ki so zanje obvezne, v okviru akcije #VarnoVŠolo pa jih bo Javna agencija RS za varnost prometa skupaj s partnerji opremila tudi z rumenimi baloni, s katerimi želi izboljšati njihovo vidnost in prepoznavnost. V organizaciji ministrstva za zdravje, policije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, AMZS, nevladnih organizacij ter nekaterih medijev bodo danes potekale tudi aktivnosti za ozaveščanje javnosti o prepovedi kajenja v vozilih ob prisotnosti mladoletnih oseb ter škodljivosti pasivnega kajenja.

Policisti napovedujejo, da bodo danes in v naslednjih dneh v bližini šol in na šolskih poteh poostreno nadzirali hitrost, uporabo varnostnih pasov, mobilnih telefonov in sistemov za prevoz otrok. Skupaj z zaposlenimi na Slovenskih železnicah bodo izvajali tudi poostren nadzor nad prepovedanim prehajanjem železniške proge in prečkanjem železniške proge na nivojskih križanjih.

V prometu bodo pozorni predvsem na opremljenost otrok z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi v primeru teme ali ob zmanjšani vidljivosti. Voznike opozarjajo, naj še posebej prve dni šole, pa tudi čez vse leto, spoštujejo cestno-prometne predpise ter vozijo strpno in pazljivo. Šem posebej pozorni naj bodo na otroke in njihovo nepredvidljivost ter na vozišču ustavljena vozila za šolske prevoze otrok.

varno v solo.jpg
Priporočila za varno pot v šolo
policija

Starše oziroma skrbnike pa med drugim pozivajo, naj otroka seznanijo z najbolj varno potjo v šolo ter dosledno upoštevajo, da morajo imeti otroci na poti v vrtec in prvi razred osnovne šole ter domov spremstvo polnoletne osebe, razen če v šolo prihajajo v območju umirjenega prometa in v območju za pešce.

IPoP - Inštitut za politike prostora s partnerji pa ob podpori ministrstva za zdravje ob prvem šolskem dnevu opozarja na pomen hoje in kolesarjenja v šolo za zdravje otrok. Ob tem staršem predlaga, da svojim otrokom omogočijo hojo v šolo peš ali s kolesom, s čimer lahko na preprost način poskrbijo za zdravje in dobro počutje otrok.