benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Novice Novo mesto

V&F: V Novem mestu obisk delegacije Rusko-slovenskega poslovnega kluba

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.07.2016 11:32

Novo mesto je dopoldne obiskala delegacija Rusko-slovenskega poslovnega kluba, ki deluje v mestu Togliatti v Samarski regiji Ruske federacije. Dolenjska in belokranjska podjetja sicer v Rusijo na leto izvozijo za približno 400 milijonov evrov.

Delegacijo je na rotovžu sprejel podžupan Mestne občine Novo mesto Boštjan Grobler, nato pa so gostje v spremstvu direktorja Razvojnega centra Francija Bratkoviča in direktorja Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Tomaža Kordiša obisk nadaljevali v Podjetniškem inkubatorju Podbreznik.

Po Groblerjevih besedah je do prvih stikov s predstavniki omenjenega mesta prišlo leta 2011, med današnjim pogovorom pa so ugotovili, da poleg gospodarstva in avtomobilske industrije Togliatti in Novo mesto povezujejo številna področja, povezana tudi z izobraževanjem, s turizmom in podobno.

Napovedal je, da naj bi v prihodnjih mesecih določili skupne cilje in jih vključili v akcijske načrte, če bodo ugotovili, da imajo v določenih primerih veliko skupnega, pa bo lahko med mestoma prišlo do partnerskega sodelovanja in prijateljskega povezovanja.

Sicer pa septembra, ko naj bi dorekli možnosti sodelovanja, pričakujejo vnovični obisk predstavnikov Togliattija, je še povedal Grobler.

Obiska se je udeležil tudi predsednik Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Tomaž Kordiš, ki je navedel, da je največ regijskega izvoznega sodelovanja z Rusijo poteka na področju farmacevtske in avtomobilske industrije, med vidnejšimi področji pa je tudi industrija predelave plastičnih mas.

Glede današnjih pogovorov je dodal, da si lahko po tem obisku obetajo še boljše sodelovanje in da je pri tem še veliko priložnosti.

Kot je pojasnil podpredsednik omenjenega podjetniškega kluba in direktor avtomobilskega grozda samarske regije Dušan Bušen, želijo s pomočjo povezav, ki jih omogoča ta klub, okrepiti slovensko-rusko poslovanje, medsebojne kulturne odnose, turistične, energetske in stike na drugih področjih.

Pristavil je, da klubska dejavnost v času zahodnih protiruskih sankcij ni zastala, da se je članstvo v klubu okrepilo in da združujejo več kot 60 podjetij. S stabilizacijo ruskega gospodarstva pa je še Bušen napovedal nov zagon.

Brez opisa