podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Ljubljana

V pozavarovalnici Sava o dividendah

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.08.2016 05:19

Delničarji Pozavarovalnice Sava se bodo danes zbrali na skupščini, na kateri bodo med drugim odločali o delitvi dividend in se seznanili s postopkom pregleda nakupa nekdanje poslovne zgradbe ACH v Ljubljani. Ta posel se zdi nadzornikom sporen in so medtem že krivdno razrešili prvega moža družbe Zvonka Ivanušiča.

Pozavarovalnica Sava je februarja pod odložnimi pogoji za 5,1 milijona evrov kupila nekdanjo poslovno stavbo družbe ACH na Baragovi ulici v Ljubljani skupaj z opremo. A nekateri mediji so ta nakup problematizirali, ker je stavbo kupila od Metalke Commerce, ki jo je lani poleti kupila neposredno od ACH za 3,5 milijona evrov.

Foto: simbolna slika

Zato je dal nadzorni svet posel v prevetritev zunanjim strokovnjakom, uprava pa je morala preklicati za konec maja sklicano skupščino, na kateri bi morali delničarji med drugim odločati o delitvi 20,8 milijona evrov bilančnega dobička za leto 2015. Preveritev posla nakupa nepremičnine ACH še poteka, zato se zdi upravi in nadzornemu svetu preložitev skupščine upravičena, so takrat pojasnili v pozavarovalnici.


Poročilo je zdaj pripravljeno in kot je pojasnil predsednik nadzornega sveta Pozavarovalnice Sava Branko Tomažič, iz njega izhaja potencialna malomarnost uprave in s tem kršenje načela skrbnosti in odgovornosti, nakup poslovne stavbe ACH pa bi lahko predstavljal izplačilo, ki ni v skladu z zakonom o gospodarskih družbah.

Podrobneje se bodo s postopkom pregleda posla danes seznanili delničarji, medtem pa je nadzorni svet že prejšnji teden odpoklical Ivanušiča. "Ob tako ugotovljenih dejstvih glede oškodovanja družbe bi drugače lahko bili kazensko in materialno odgovorni tudi člani nadzornega sveta," je odpoklic pojasnil Tomažič.

Delničarji bodo glasovali tudi o razrešnici upravi in nadzornemu svetu za delo v lanskem letu, se seznanili s spremembo predstavnikov delavcev v nadzornem svetu in odločali o spremembah statuta družbe. Pozavarovalnica Sava naj bi letos za izplačilo dividend namenila 12,4 milijona evrov oz. 80 centov bruto na delnico. To je 25 centov več kot lani.