volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Šentjernej

V Pleterjih katalonska in španska srednjeveška glasba

Piše: STA

Čas objave:
25.10.2017 10:59

V gotski cerkvi kartuzije Pleterje pri Šentjerneju bo drevi ob 18. uri nastopil kvartet Capella Carniola.

Predstavil bo katalonsko in špansko srednjeveško glasbo. Koncert v spomin na pokojne prijatelje prireja kulturno društvo Zgovorna tišina, ki si prizadeva za spoznavanje in ohranjanje kartuzijanskega izročila. Predsednik društva Zgovorna tišina Zvone Pelko je povedal, da letošnji tradicionalni spominski koncert z naslovom A Madre de Deus prinaša glasbo iz kodeksa Libre vermell, ki je nastal ob koncu 14. stoletja v samostanu na gori Montserrat v Kataloniji, in glasbo iz zbirke Cantigas de Santa Maria, ki je v Španiji nastala v 13. stoletju.

Spominski koncert so sicer pred 25 leti začeli prirejati z mislijo na nekdanjega pleterskega priorja Janeza Drolca, kasneje pa je prerasel v spominski večer, posvečen vsem pokojnim prijateljem.


Pelko je še povedal, da sta glavna cilja društva, ustanovljenega leta 2009, spoznavanje zgodovine in poslanstva kartuzijanskega reda ter zavzemanje za ohranitev žive kartuzije.

Kvartet Capella Carniola je nastal leta 2004 iz potrebe po neposredno izvajani glasbi na tečajih starega plesa zlasti iz 15. in 16. stoletja, njegov glasbeni program pa se je kmalu razširil na evropsko srednjeveško glasbo. Nastopa v različnih zasedbah, od dua do razširjene alta cappella, značilne instrumentalne zasedbe evropskih srednjeveških mest. Med najpomembnejšimi cilji skupine je oživitev glasbenih instrumentov, predstavljenih na slovenskih freskah iz 15. stoletja.

V Pleterjih bodo drevi nastopili Marta Močnik Pirc (sopran, mandora, strunski tamburin), Kristina Martinc (kljunaste flavte), Franci Krevh (tolkala) in Janez Jocif (umetniško vodstvo, portativ, krumhorn, dude, piščali ter hurdy gurdy).