oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

zlato drevo Svet24.si

Ko v sebi najdete srečo in moč, lahko naredite ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Je Pečnik načrtno zapeljal ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Novo mesto

V Novem mestu festival sodobne fotografije

Piše: STA

Čas objave:
31.07.2019 08:21

V Novem mestu se bo drevi začel 6. mednarodni festival sodobne fotografije Fotopub, ki je zrasel na tradiciji tamkajšnjega festivala dokumentarne fotografije. V sklopu festivalskega programa, ki bo potekal do nedelje, se bo med drugim zvrstilo šest razstav, sodelovalo bo 27 umetnikov in kuratorjev iz desetih evropskih držav, Kitajske ter ZDA.

Festival bodo uradno začeli drevi z odprtjem skupinske razstave 1999 Milice Mijajlović, Luke Cvetkovića, Tamare Spalajković in Rafala Zajka na Osnovni šoli Grm.

Po podatkih prirediteljev bodo na Fotopubu 2019 vnovič širili ustaljene meje umetniških, kuratorskih in geografskih vprašanj ter se spraševali o širitvi omenjenih meja. Fotopub 2019 bo združil mednarodne umetnike in kuratorje, katerih delo sega na razpotja in presečišča sodobne vizualne umetnosti, novih medijev in tehnologije, so dodali.

Napovedali so, da bodo letos predstavili vrsto novih projektov, "ki na kritičen način vznemirjajo in prevprašujejo, kako razni družbenopolitični rituali sodelujejo pri tvorbi novih pomenov in kako te pomene oblikujejo strukture moči".

Dodali so, da bodo omenjene fotografske razstave posredno tematizirale "neskladje med fikcijo in resničnostjo, ki lahko postane orodje konstruiranja kolektivnih in individualnih identitet skozi vizualne in popularne kulture ter informacijske tehnologije, ki so pogojene z divjim kapitalizmom".

Med prireditvami Fotopuba 2019 so poleg šestih razstav navedli še niz uradnih in neuradnih dogodkov. Med temi voden večerni glasbeni program in pregled tako imenovanih portofolijev Fotopub Portfolio Review.

Fotopub bo v Novo mesto pripeljal znane in ugledne umetnike, kuratorje, založnike, in novinarje, ki bodo prišli iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Nemčije, Italije, Poljske, Slovaške, Slovenije, Srbije, Nizozemske, Velike Britanije, Kitajske ter ZDA.

Ti bodo svoje delo predstavili v nenavadnih ali zapuščenih prostorih novomeškega mestnega središča, tamkajšnje mestne ulice pa bodo prizorišče "lokacijsko specifičnih instalacij in performansov".

Za udeležence festivala bodo tudi letos oziroma od danes do petka na voljo brezplačni avtobusi iz Ljubljane v Novo mesto, so še sporočili prireditelji Fotopuba.