Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Novice Novo mesto

V Novem mestu razstava slik Stojana Špegla

Piše: STA

Čas objave:
28.01.2019 13:46

V Galeriji Krka v Novem mestu je na ogled odprli razstava slik koroškega slikarja in pesnika Stojana Špegla. Tega je raziskovanje novih vsebin in likovnih pripovedi, ki vselej nadgrajujejo predhodni opus, preko pokrajin privedlo do industrijskih motivov, je ob njegovi razstavi zapisala umetnostna zgodovinarka Tatjana Pregl Kobe.

Tatjana Pregl Kobe je dodala, da se poetika Špeglevih pokrajinskih in industrijskih motivov v vseh njegovih slikarskih ciklih navezuje na njegovo poezijo.

Po njenih besedah Špegel na slikah z industrijskimi motivi sestavlja sporočila z večpomenskimi zgodbami, z deloma povsem realističnimi, deloma pa simbolno abstraktnimi motivi.

"V nekaterih njegovih delih je že navzoče združevanje geometrijskih in organskih oblik, posega pa tudi po simbolno poenostavljenih rešitvah, tako da slikovni prostor večjih pravokotnih, različno obarvanih ploskev gradi v diptihe ali celo triptihe."

Sicer pa Špegel v svojem zadnjem slikarskem ciklu raziskuje, kako novi vizualni prijemi, podprti z razvojem tehnologije, vplivajo na slikarsko podobo. Zanima ga pojavljanje slike in njena navzočnost v medijski sferi, vsebinsko pa vztraja pri določenosti področja svojega raziskovanja na dveh ravneh, na likovni in literarni.

Industrijske motive za svoj zadnji cikel je našel neposredno v svoji okolici, povezani so tako s premogovništvom, pri katerem je pri delovanju v velenjskem muzeju premogovništva dnevno navzoč, kot s širšo bivanjsko okolico. Motivno je zanj uporabil izdelke, industrijsko proizvedene v tovarni Gorenje, je med drugim še zapisala Tatjana Pregl Kobe.

Stojan Špegel se je rodil leta 1963 v Slovenj Gradcu. Diplomiral je na Visoki strokovni šoli za risanje in slikanje v Ljubljani, kjer je leta 2017 tudi magistriral. Je vodja Muzeja premogovništva Slovenije in vodja Razstavišča Barbara Premogovnika Velenje, kjer je postavil več kot 180 razstav.

Za njim je 36 samostojnih razstav, udeležil se je mnogih skupinskih razstav in likovnih kolonij. Prejel je več mednarodnih nagrad in priznanj. Izdal je štiri pesniške zbirke. Živi in ustvarja v Šoštanju.

Njegova razstava bo v Novem mestu na ogled do 1. februarja.