902746_105-uta-sd Svet24.si

Odvetnica o parkirnem kaosu v Idriji: Vse kazni so...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Bo nova vila Joca Pečečnika na vodik? Eden ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

kmetija prijava Njena.si

Na novi lokaciji zabrnele kamere šova Kmetija

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Novo mesto

V Novem mestu ponovno spregovorile žive knjige

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.09.2015 19:27

Letošnja že tretja Živa knjižnica, ki je ta teden potekal v Novem mestu, je k udeležbi ponovno pritegnila veliko mladih srednješolcev in tudi ostalih bralcev in bralk.

V dvajsetminutnih osebnih pogovorih, je devetnajst živih knjig pripovedovalo svoje življenjske zgodbe, delilo svoje izkušnje, znanja in doživetja, ter odgovarjalo na radovedna, včasih tudi provokativna in iskriva vprašanja sogovornikov. Žive knjige so namreč ljudje, ki se v svojem vsakdanjem življenju zaradi osebnih okoliščin soočajo s predsodki in stereotipi ter so o tem pripravljeni govoriti z obiskovalci knjižnice.

Največ »branj« so tako kot pretekla leta zabeležili pri geju in nekdanjemu odvisniku, zato so tokrat navedeni knjigi zagotovili v več »izvodih«. Bralci so lahko govorili še z več zanimivimi knjigami: oseba z izkušnjo varne hiše in nasilja v družini, EVS prostovoljec v Sloveniji, queer (feminist)ka, študentka s cerebralno paralizo, vegetarijanka/veganka in prostovoljka – spremljevalka umirajočih in žalujočih oseb, oseba, ki je izgubila sluh, posvojenka, muslimanka, oseba z izkušnjo samopoškodbenega vedenja, oseba, ki je prebolela bulimijo, Kočevarica, upokojenka in koristnik psihiatričnih storitev.

Bralke in bralci so v poglobljenih pogovorih z živimi knjigami pridobili novo izkušnjo, ki bo lahko prispevala k večjemu medsebojnemu razumevanju, ozaveščanju in odpravljanju stereotipov, predsodkov in tudi diskriminacije, ki so jo deležne različne skupine in posamezniki v naši družbi.

Živa knjižnica je poteka v okviru prireditev Evropskega tedna mobilnosti in Dneva brez avtomobila, v organizaciji Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto in sodelovanju z Mestno občino Novo mesto, Informacijskim centrom Legebitra, Mrežo za Živo knjižnico in drugimi nevladnimi organizacijami.