sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Novice Novo mesto

V Novem mestu delavnica o nasilju v romskih družinah

Piše: Radio Krka, STA

Čas objave:
28.11.2016 13:53

Prijavljanje nasilja v romskih družinah se zaradi boljše ozaveščenosti krepi šele v zadnjem obdobju, ob tem pa se bodo morali Romi in pristojni lotiti tudi vprašanja romskih prezgodnjih porok ter z njimi večkrat povezanih pobegov mladoletnikov. Kot rešitev so udeleženci novomeške delavnice predlagali predvsem nadaljnje ozaveščanje.

Predstavnica urada za narodnosti Nataša Žagar je na današnji delavnici in pogovoru na temo nasilja družini, ki so ga Zveza Romov za Dolenjsko, Policijska uprava (PU) Novo mesto in drugi pripravili ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami, poudarila, da je največji problem romskih družin nasilje nad Rominjami in najstnicami.

Predvsem je problem prezgodnjega rojevanja in prezgodnjih porok pri romskih najstnicah, odraščanja otrok v takih družinah in prenašanje takšnega vzorca, naleteli pa so tudi na primer, ko je romska deklica rodila pri devetih letih, je dodala.

Hkrati je predlagala, da bi morali vsi, ki se ukvarjajo z navedenimi vprašanji, okrepiti svojo prisotnost v romskih naseljih, tam začeti s kakršnimi koli delavnicami in nadaljevati z ozaveščanjem. Postaviti se morajo na stran otrok in mladih mater, je še dejala Žagarjeva.

Regijska koordinatorica za obravnavanje nasilja v družini za Dolenjsko in Belo krajino novomeškega Centra za socialno delo Dubravka Hrovatič je navedla, da se število prijav nasilja v romskih družinah zadnja leta povečuje, kar pripisuje predvsem večji ozaveščenosti Rominj.

Na temelju teh je sodišče na omenjenem območju Romom lani izreklo osem prepovedi približevanja, medtem ko leta 2010 tovrstnih prijav še niso zabeležili. Kot temeljna vzroka za nasilje v romskih družinah je Hrovatičeva označila prezgodnje poročanje in prezgodnjo nosečnost ter še opozorila, da večina primerov nasilja ostaja skritih.


Kot je dejal predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič, prezgodnje poroke, ki se pri Romih pojavljajo v vse bolj skrajnih oblikah, močno tarejo romsko skupnost in krnijo razvojne možnosti romskih otrok.

Ob tem je izpostavil, da sodobne prezgodnje poroke niso del romske kulture, temveč so posledica "neuspešnih prizadevanj državnih in družbenih ustanov za vključevanje romske skupnosti in diskriminacije ter segregacije".

So tudi "učinek začaranega kroga apatičnosti, nemoči in neperspektivnosti, v katerega se večinoma pogrezajo Romi", ki ga ne bo mogoče odpraviti brez pozitivnega in hkratnega delovanja vseh vpletenih državnih ustanov, je še dejal Miklič.

Inšpektor PU Novo mesto Robert Zupančič pa je povedal, da podatkov o prekrških, povezanih z nasiljem v družini, ne beležijo glede na etnično pripadnost in da si sicer policija v okviru svojih pooblastil in delovanja prizadeva za tovrstno ozaveščanje romske skupnosti.

Tako so tovrstno delavnico za Rominje v petek pripravili v Krškem, današnji novomeški bo v torek sledila črnomaljska delavnica, v novomeškem nakupovalnem središču pa so postavili informacijsko stojnico.