stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Kočevje

V Kočevju obeležujejo 80. obletnico Zbora odposlancev slovenskega naroda

Piše: STA

Čas objave:
03.10.2023 10:06

V Kočevju te dni obeležujejo 80. obletnico Zbora odposlancev slovenskega naroda, ki je v Kočevju zasedal od 1. do 3. oktobra 1943 in izvolil vrhovni predstavniški organ slovenskega naroda v osvobodilnem boju. 3. oktober je tudi občinski praznik občine Kočevje, ki ga bodo nocoj obeležili z osrednjo občinsko prireditvijo.

Med drugo svetovno vojno je Osvobodilna fronta sistematično krepila slovensko državnost. Ključni dogodek v tem procesu je bil od 1. do 3. oktobra 1943, ko je v takratnem Sokolskem domu v Kočevju potekal Zbor odposlancev slovenskega naroda. Odposlanci narodnoosvobodilnih odborov iz partizanske vojske so na njem pod geslom Narod si bo pisal sodbo sam izvolili 120-članski Slovenski narodnoosvobodilni odbor, ki je postal vrhovni predstavniški in zakonodajni organ slovenskega naroda v osvobodilnem boju, je zapisano na spletni strani Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.

Zbor je imel bolj deklarativni kot konstitutivni značaj, saj je sprejel le dva sklepa. Prvi se je nanašal na splošno mobilizacijo ljudi in gmotnih sredstev za potrebe narodnoosvobodilne borbe, drugi pa je jugoslovanski begunski vladi v Londonu odrekel pravico zakonitega predstavnika slovenskega naroda, je zapisano na spletni strani Pokrajinskega muzeja Kočevje.



3. oktober je sicer tudi občinski praznik občine Kočevje. Osrednja občinska prireditev bo danes zvečer v Športni dvorani Kočevje. Slavnostni govornik bo župan Vladimir Prebilič.

Ob 80. obletnici zbora odposlancev v Kočevju letos pripravljajo tudi druge dogodke. Med drugim je v ponedeljek v Pokrajinskem muzeju Kočevje potekal simpozij na temo zbora odposlancev, v petek pa bo v Športni dvorani Kočevje Koncert Partizanskega pevskega zbora.