zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Novice Kočevje

V Kočevju 4. festival lesa

Piše: Radio Krka

Čas objave:
10.11.2016 09:26

Med 9. in 20. novembrom na Kočevskem poteka 4. Festival lesa, ki prinaša pestro dogajanje s poudarkom na sporočilu: Les je več - z novim znanjem, v novih rabah in v novih oblikah. V tem duhu se bo festival 10. novembra uradno začel s slavnostnim otvoritvenim dogodkom »Wood-Tech-Talks«.

Ta na oder postavlja pet izbranih domačih strokovnjakov oz. inovatorjev in njihove zgodbe. Otvoritev bo pospremil tudi predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor. S ciljem popularizacije rabe lesa bodo v času festivala tudi različne delavnice in dogodki, ki tvorijo zaokrožen program, v katerem lahko vsakdo najde nekaj zase.

Festival lesa bo danes slavnostno odprl predsednik Pahor. Na velikem odru Kulturnega centra Kočevje bo pet strokovnjakov predstavilo inovacije visoke tehnologije pri rabi lesa. Prof. dr. Primož Oven, prof. dr. Miha Humar, prof. dr. Samo Kreft, dr. Andreja Kutnar in dr. Igor Mihelič bodo spregovorili o inovacijah kot so nanofibrilirana celuloza, biorafinerija, modifikacija lesa in blagodejni oz. zdravilni učinki lesa. Na večernem dogodku bo obenem premierno predstavljena instalacija in performans »Kdo smo, ste, so?« akademskega kiparja, doc. mag. Marka Glavača in dijakov Gimnazije in srednje šole Kočevje, v katero so vključili izdelke nekdaj uspešnega lesnega podjetja LIK.

Delavnice za vsakogar
Da je les več, bo festival dokazoval skozi strokovne, ustvarjalne in tematske delavnice za vse generacije. Namenjene bodo tako tistim, ki želijo izpopolniti svoje znanje o delu z lesom kot tudi novincem. Na dveh »Tišlarskih sobotah« bo poudarek na restavriranju starega pohištva in izdelavi manjšega pohištva iz palet. Med drugimi bo delavnice vodil mag. Jernej Mali, priznan akad. kipar in restavrator iz Ateljeja Mali. Za oblikovalce bo ponovno organizirana delavnica prototipiranja izdelkov, ki jo bosta vodila Gašper Premože (Poligon kreativni center, Zen Egg) in Andrej Palman, inženir lesarstva z Gimnazije in srednje šole Kočevje.

2. mednarodni natečaj (Pra)stol

V okviru Festivala lesa je letos od 6. 9. do 19. 10. potekal 2. mednarodni natečaj industrijskega oblikovanja (Pra)stol – od ideje do prototipa, kot poklon kočevskemu pragozdu in zgodovini lesne industrije. S strani strokovne žirije bodo izbrani predlogi na svečani podelitvi 18. 11. prejeli nagrado »Kos lesa« in izdelavo prototipa. V posebni kategoriji, ki spodbuja mladostno ustvarjalnost bo letos izbran tudi najboljši srednješolski predlog.

Festival lesa prinaša še številne druge dogodke, od Start up vikenda, vikenda izdelave prototipov, strokovnih predavanj in razstav do kulturno in glasbeno obarvanega pred-otvoritvenega večera. Celoten program je na voljo na spletni strani festival-lesa.si.

O Festivalu lesa
Festival lesa je bil osnovan leta 2013, kot odziv na stanje lesne industrije na kočevskem in v Sloveniji - za razmislek o priložnostih, ki jih ponuja naša gozdnata pokrajina. Pomembna akterja lokalnega okolja, Gimnazija in srednja šola Kočevje ter Občina Kočevje, sta želela povečati zanimanje mladih za lesarske poklice, opomniti lokalno prebivalstvo na vrednost lesa kot naravne dobrine, se povezati s podjetniki in povečati pozitivno miselnost v mestu z enim najvišjih odstotkov brezposelnosti v Sloveniji.