sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Novice Brežice

V Brežicah danes vaja iskanja pogrešanih na in ob Krki

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
02.04.2016 09:15

Brežiška civilna zaščita bo danes skupaj s številnimi organizacijami in helikopterjem Slovenske vojske na območju Velikih Malenc izvedla vajo iskanja pogrešanih na in ob Krki. V štiriurni vaji, katere glavni cilj bo izboljšanje kriznega štabnega upravljanja, vodenja in sodelovanja vpletenih, bo sodelovalo 60 do 80 udeležencev.

Kot je na torkovi novinarski konferenci povedal občinski svetovalec za civilno zaščito Roman Zakšek, bodo vajo izvedli z iskanjem domnevnega pogrešanca, ki ga bodo iskali tudi z reševalnimi psi. Najdenega in poškodovanega bodo nato preko reke spravili s pomočjo vrvne tehnike in ga dvignili s helikopterskim vitlom.

Nameni vaje so preverjanje kriznega upravljanja in vodenja štaba občinske civilne zaščite ter njegovega sodelovanja z zunanjimi sodelavci mednarodnega, državnega in občinskega okolja.


Glede na pridobljene izkušnje bodo nato izdelali občinski načrt zaščite in reševanja ob naravnih in drugih nesrečah, po potrebi pa bodo tudi popravili ali dopolnili občinski načrt reševanja ob poplavah. Hkrati bodo preverili delovanje mednarodnega vladnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško o sodelovanju pri naravnih in civilizacijskih nesrečah.

Pri vaji bodo poleg brežiške civilne zaščite sodelovali še Slovenska vojska, brežiški jamarji in potapljači, območni vodniki reševalnih psov, brežiški radioklub Elektron, domači planinci, čateški kajakaši, brežiška policijska postaja, zdravstveni dom, prostovoljni gasilci in tudi pripadniki civilne zaščite sosednje hrvaške občine Samobor.