oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Novice Sevnica

Ureditev struge Sevnične v polnem teku

Piše: Občina Sevnica

Čas objave:
21.03.2021 11:40

V polnem teku je izvedba prve faze ureditve struge Sevnične proti urbanemu centru mesta Sevnica. Gre za velik poseg, katerega ključni cilj je protipoplavno varovanje Šmarja. Več o tem državnem projektu in nadaljnjih načrtih pa na povezavi:

Potok Sevnična je levi pritok reke Save v Sevnici, ki teče iz smeri Planine pri Sevnici proti urbanem centru mesta Sevnica v Šmarju. Hudourniški značaj potoka je z razlivanjem v preteklosti povzročal težave tamkajšnjim prebivalcem. Projekt varovanja Šmarja pred poplavami se je aktivno pripravljal daljše obdobje, vse od zadnjega hudournega delovanja Sevnične v avgustu 2005.

Projekt ureditve struge je zasnovan večfazno, pri čemer prva faza projekta zajema ureditve struge Sevnične v skupni dolžini 1.238 metrov, na območju Šmarja. Izvedena bo ureditev korita Sevnične z razširitvijo dna in nadvišanjem obrežnih zidov do potrebne višine. Poleg razširitve je predvidena še poglobitev nivelete. Glede na starost in slabše stanje obstoječih podpornih zidov je predviden tudi nov obrežni zid na pretežnem delu obravnavanega odseka.


Gradbena dela bodo zaključena predvidoma v mesecu oktobru 2021. 

Prva faza ureditev zajema odsek od rondoja v Šmarju do konca naselja Sevnica in z ureditvami bo Šmarje, z deloma Taborniške in Planinske ulice, varnejše pred poplavami hudourne Sevnične. Za končno zavarovanje Šmarja je na osnovi že podpisanega sporazuma potrebno izvesti postopke za pridobitev projektne dokumentacije za ureditve še za drugo fazo, od zaključka naselja Sevnica do obrtne cone Ines. 


Občina Sevnica na osnovi izdelane projektne dokumentacije in usklajeno s projektom protipoplavne ureditve Sevnične v Šmarju, ki je v izvajanju, načrtuje izvesti tudi manjkajoči del pločnika na Planinski cesti v Sevnici.