sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Novice Otočec

VIDEO&FOTO: Trije kralji obiskovali domove

Piše: STA/M.K.

Čas objave:
05.01.2019 22:11

Kristjani danes obeležujejo praznik Gospodovega razglašenja, imenovan tudi praznik svetih treh kraljev, s katerim se spominjajo prihoda kraljevih odposlancev, ki so prišli v Jeruzalem preveriti, ali se je na božič res rodil odrešenik. V teh dneh domove obiskujejo koledniki, ki nad hiše kličejo blagoslov.

Na ta dan je v navadi kropljenje z blagoslovljeno vodo in kajenje s kadilom po vseh prostorih hiše. Na vhodna vrata na predvečer praznika svetih treh kraljev napišejo začetnice imen treh kraljev, Gašper, Miha in Boltežar, z letnico novega leta, na primer: 20 + G + M + B + 19.

Pogosto so v svete tri kralje preoblečeni koledniki, ki v času med božičem in svetimi tremi kralji obiskujejo domove, prepevajo pesmi in nad hiše kličejo blagoslov.

V vaseh Paha, Vrh pri Pahi, Herinja vas, Grčevje in Štravberk, v Krajevni skupnosti Otočec, je obisk treh kraljev tradicionalen že več let. Vaščani omenjenih vasi gredo zato na tretji sveti večer spat pozneje, kot sicer, saj radi pričakajo tri kralje, ki pred vhodnimi vrati ali pod okni posvetijo z zvezdo in pojejo božične in voščilne pesmi. Letos je bila skupina kraljev še posebej velika, saj je domove obiskalo kar šest kraljev (Andrej Novak, Aljaž Selak, Franci Selak, Marcel Avsec, Mirko Zorko in Anton Žagar). 

Že pred novim letom pa so domove nekaterih vasi obiskali tudi mladi koledniki, iz župnije Št. Peter - Otočec, ki so zbirali darove za misijone. 

Skupina trikraljevskih kolednikov iz Koroške vasi, pod vodstvom Janeza Pezdirca iz Slamne vasi pri Metliki, pa deluje v okviru ljudskih pevcev izpod Gorjancev. Delujejo od leta 2010. V skupini pojejo Janez Pezdirc
Mirko in Alojz Berkopec, Banič Jože in Udovč Jožefa. 

Tudi za ta praznik je moč zaslediti značilno kulinariko. V Sloveniji je vse od božiča do svetih treh kraljev po stari tradiciji na mizi ostal božični kruh. Ponekod, med drugim v Španiji, pa na ta dan postrežejo kolač svetih treh kraljev, ki je v obliki venca, iz sladkega vzhajanega testa in kandiranega sadja.