902468_105-pred-oradami Svet24.si

Školjkarjem ogromno škode povzročajo požrešne...

lpp, avtobus, promet Svet24.si

To je služba, ki je ne spustijo iz rok do ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Novo mesto

Starši, opozorite svoje otroke na Varne točke

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.09.2016 16:40

Zagotovo ste že slišali za tako imenovane Varne točke. To je Unicefov projekt varnega in prijetnega prostora, kamor se lahko otroci in mladi zatečejo ter se pogovorijo o svojih težavah ali pa zgolj razrešijo dvom, če je njihova stiska resna težava.

Varna točka pa je tudi tisti prostor, kamor se lahko mladi zatečejo, kadar se srečajo s kakršnokoli grožnjo.  Varne točke namreč nudijo prostor, ki omogoča anonimnost, saj nihče ne bo vedel, da se je nekdo zatekel v stiski. Ko in če otroci potrebujejo Varno točko, lahko vedno brez strahu vstopijo v prostor, ki je označen s posebno modro nalepko. Izberejo si lahko katerokoli Varno točko, ki je posamezniku najbolj simpatična, ali morda najbližja.

Odrasli prostovoljci v Varnih točkah bodo še posebej veseli, če jim bodo otroci in mladi prišli povedat tudi kakšno šalo ali kakšno drugo lepo novico, ni torej nujno, da otroci točke obiščejo samo takrat, ko jim je težko. V Varno točko lahko na pogovor pridejo kadarkoli.

Takšnih točk je več kot 600 v 74 slovenskih krajih. Tu najdete SEZNAM vseh varnih točk v Sloveniji


Varne točke so različni javni prostori, kot so knjižnice, zavarovalnice, lekarne, cvetličarne, mladinski centri, trgovine, vulkanizerski servisi in podobno, v katerih so ljudje, ki nudijo otrokom trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski. Ti so usposobljeni za pomoč otrokom, saj se udeležijo posebnega izobraževanja, ki ga zanje organizirajo v UNICEF-u Slovenija in jih seznanijo, kako pomagati otrokom v stiski.

In kako otroci prepoznajo Varne točke? Otroci lahko Varne točke prepoznajo po posebni nalepki, smejoči se hišici, ki je nameščena na vidno mesto ob vhodu. Varne točke se po večini nahajajo ob šolskih poteh, saj se tudi medvrstniško nasilje največkrat dogaja okoli šole in na poti v šolo, takrat ko je nadzor odraslih manjši.