podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Novo mesto

Sprejet proračun za naslednji dve leti

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.12.2015 17:19

Občinski svet Mestne občine Novo mesto je na 11. redni seji v drugem branju potrdil proračuna za leti 2016 in 2017 in sprejel tudi Strategijo na področju mladih v Mestni občini Novo mesto do leta 2020.

Sprejet je bil sklep o višini odpusta dolgov v vzgojno-izobraževalnih zavodih Mestne občine Novo mesto ter odlok o prenehanju Javnega zavoda Romski zaposlitveni center. Občinski svet se je v nadaljevanju seznanil s končnim poročilom Nadzornega odbora Mestne občine Novo mesto o nadzoru zaključnega računa proračuna Mestne občine Novo mesto za leto 2014 ter o nadzoru avtorskih, podjemnih in svetovalnih pogodb, sklenjenih ali izplačanih v letu 2014, v Razvojno izobraževalnem centru Novo mesto in v Gasilsko-reševalnem centru Novo mesto. Hkrati so se svetnice in svetniki seznanili z letnim programom nadzora za leto 2016. Potrjeni so bili tudi predlogi s področja kadrovskih zadev.

Občinski svet je v drugi obravnavi sprejel proračuna Mestne občine Novo mesto za leti 2016 in 2017, ki poleg zagotavljanja rednih nalog občine predstavljata tudi osnovo za črpanje sredstev v finančni perspektivi 2014 – 2020. Med prioritetami bo predvsem zagon investicij v družbenih dejavnostih (večja dostopnost predšolske vzgoje in osnovnih šol po celotni občini, energetska sanacija vrtcev in osnovnih šol; na področju športa bodo prioriteta nove vadbene površine in sanacija obstoječih objektov; vzpostavitev Arheološkega parka Marof; predviden je tudi začetek priprav na izvedbo projekta mladinskega središča) in komunalni infrastrukturi (zagotavljanje ustrezne in stabilne vodooskrbe, energetske sanacije, odgovornejše ravnanje z odpadki). Pri zagotavljanju ustreznejše cestne infrastrukture je predvideno zmanjšanje zaostanka pri dosedanjem investiranju in investicijskem vzdrževanju državnih cest, medtem ko je za občinske ceste predvidenih več sredstev za preplastitve. Prav tako se bo občina v prihodnje osredotočala na nujne razvojne projekte, kjer bo v ospredju ureditev mestnega jedra, pešpoti in kolesarskih stez ter zagotovitev širokopasovnih povezav, kar je tudi regijski projekt.

Občinski svet je v sklopu proračuna sprejel načrt ravnanja s stvarnim premoženjem Mestne občine Novo mesto za leti 2016 in 2017. S stvarnim premoženjem, ki je sestavljeno iz nepremičnin in premičnin, upravlja občinska uprava, izjema je premoženje, s katerim upravljajo javni zavodi, katerih (so)ustanoviteljica je občina. Načrt ravnanja vključuje načrt pridobivanja nepremičnega premoženja, načrt razpolaganja z nepremičnim premoženjem in načrt pridobivanja premičnega premoženja v posamični vrednosti nad 10.000 EUR.

Potrjen je bil tudi načrt upravljanja kapitalskih naložb v Mestni občini Novo mesto za leti 2016 in 2017. V lasti ima namreč lastniške deleže nekaterih gospodarskih subjektov, katerih delovanje pomembno vpliva na uspešnost izvajanja nalog in samega poslovanja občine, kot druge lastniške deleže. Gre za pomembno premoženje, s katerim je potrebno skrbno gospodariti in ga kakovostno upravljati. Letni načrt opredeljuje napoved gospodarskih gibanj v državi, opredelitev vseh kapitalskih naložb s ključnimi podatki o poslovanju v zadnjem poslovnem letu ter pri posamezni naložbi cilje ter usmeritve, ki jih bo občina zasledovala v letih 2016 in 2017.

V drugem branju so svetnice in svetniki sprejeli Strategijo na področju mladih v Mestni občini Novo mesto do leta 2020. Namen priprave strategije je priprava celostne rešitve mladinskih politih v lokalni skupnosti, ki bodo usklajene z mladinskimi politikami na državni ravni. Strategija vsebuje predloge za izboljšanje položaja mladih v lokalni skupnosti ter pomoč mladinskim organizacijam in organizacijam za mlade, da spodbudijo mladino.

Prisotni so sprejeli sklep o višini odpusta dolgov v vzgojno-izobraževalnih zavodih Mestne občine Novo mesto. Skupno je prispelo 54 vlog, od teh 51 upravičenih glede na pogoje zakona. Dolg iz naslova neplačila vrtca se odpiše v dveh vrtcih, in sicer v vrtcu Ciciban in vrtcu Pedenjped, do višine 250 EUR na dolžnika, kar pomeni, da se odpiše dolg v skupni višini 13.310,12 EUR. Osnovne šole neplačnikov iz naslova šolske prehrane, glede na pogoje zakona, ne beležijo.


Občinski svet je sprejel Odlok o prenehanju Javnega zavoda Romski zaposlitveni center. Občinski sveti Mestne občine Murska Sobota in Mestne občine Novo mesto ter občin: Škocjan, Beltinci, Kočevje, Šentjernej, Krško, Ribnica, Trebnje, Brežice, Rogašovci, Ivančna Gorica, Črenšovci, Grosuplje in Lendava so v letu 2007 sprejeli Odlok o ustanovitvi javnega zavoda Romski zaposlitveni center, z namenom omogočanja lažjega vstopanja Romov do trga dela in vrnitve vanj. Ker Romski zaposlitveni center ni zaživel, so občine ustanoviteljice sprejele odločitev o prenehanju zavoda.

Občinski svet se je seznanil s končnim poročilom Nadzornega odbora Mestne občine Novo mesto o nadzoru zaključnega računa proračuna Mestne občine Novo mesto za leto 2014, končnim poročilom Nadzornega odbora Mestne občine Novo mesto o nadzoru avtorskih, podjemnih in svetovalnih pogodb, sklenjenih ali izplačanih v letu 2014 v Razvojno izobraževalnem centru Novo mesto ter s končnim poročilom Nadzornega odbora Mestne občine Novo mesto o nadzoru avtorskih, podjemnih in svetovalnih pogodb, sklenjenih ali izplačanih v letu 2014 v Gasilsko reševalnem centru Novo mesto. Svetnice in svetnike so bili seznanjeni še z letnim programom nadzora Nadzornega odbora Mestne občine Novo mesto za leto 2016.

Na 11. redni seji je Občinski svet Mestne občine Novo mesto potrdil predloge s področja kadrovskih zadev. Za člana Odbora za mladino je imenoval svetnika SLS Alojza Goloba, za predstavnike občine v Svet Osnovne šole Brusnice pa Antona Zvonka Deželana, Stanka Jakliča in Braneta Vovka. Za predstavnika občine v Svetu Osnovne sole Dragotina Ketteja Novo mesto je namesto Jasne Hrastar imenoval Petra Medveščka. Svetnica stranke SMC Mojca Špec Potočar je bila imenovana za predsednico Odbora za spremljanje položaja romske skupnosti. Za vršilca dolžnosti direktorja Gasilsko-reševalnega centra je bil imenovan Gregor Blažič.

V nadaljevanju seje so svetnice in svetniki v prvi obravnavi sprejeli Spremembe in dopolnitve programa opremljanja stavbnih zemljišč za območje Mestne občine Novo mesto in Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o podlagah in merilih za odmero komunalnega prispevka za območje Mestne občine Novo mesto. Sprejet je bil sklep o ukinitvi statusa javnega dobra pri dveh nepremičninah v Daljnem Vrhu ter sklep o vzpostavitvi statusa grajenega javnega dobra lokalnega pomena na dveh nepremičninah v Novem mestu. Potrjen je bil program odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode za leto 2016.

Svetnice in svetniki so ob zaključku seje med drugim še predlagali, da Mestna občina Novo mesto preveri sejnine članov Sveta Zdravstvenega doma Novo mesto in njihovo skladnost z Uredbo o sejninah in povračilih stroškov v javnih skladih, javnih agencijah, javnih zavodih in javnih gospodarskih zavodih. Podan je bil predlog, da občina poskrbi za izboljšanje infrastrukturne opremljenosti obrtne infrastrukturne cone Livada z zabojniki za ločevanje odpadkov in kapacitetami za sanitarne higienske potrebe, uvede elektronski naslov preko katerega lahko občani neposredno kontaktirajo svetnike, na dnevni red naslednje seje uvrsti odlaganje odpadkov na javni deponiji na Leskovcu ter obravnavo kriterijev za oblikovanje cen za odlaganje in predelavo odpadkov na tej deponiji ter uredi izgled oglasnih desk na avtobusnih postajah in v občinskih prostorih.