Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Alenka Marinič 1 Njena.si

Osebno: Alenka Marinič, kot je javnost ne pozna

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Novice Ljubljana/Celje/Kranj

Na Dolenjskem brez zastojev zaradi snega

Piše: STA

Čas objave:
18.01.2019 09:40

Močno sneženje, ki je v jutranjih urah zajelo precejšen del države, povzroča nevšečnosti zlasti v prometu, saj se sneg oprijema vozišča.

Na Dolenjskem in v Beli krajini, kjer je od jutra zapadlo do sedem centimetrov snega, cestni promet poteka primerno razmeram. Zastojev ni, po podatkih Avto moto zveze Slovenije je na glavni cesti preko Gorjancev Novo mesto-Metlika prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike. Na terenu so ekipe zimske službe, ki so ceste začele plužiti.  Direktor vzdrževanja cest pri novomeškem CGP Anton Hrastar je povedal, da so na njihovem območju dopoldne zabeležili le krajši zastoj na cesti iz Kočevja proti Žlebiču, kjer je v klancu zdrsavalo manjšemu tovornjaku s cisterno. Tamkajšnji zastoj so že odpravili.

Sicer povsod še sneži, na terenu so njihove ekipe, ki ceste posipavajo in tudi že plužijo. Na Policijski upravi Novo mesto voznike temu opozarjajo, da naj vožnjo prilagodijo stanju na cestišču, pozorni naj bodo na varnostno razdaljo, svoja vozila pa naj očistijo snega in se na pot odpravijo le z ustrezno zimsko opremo, so še dodali.

Je pa zaradi tovornih vozil zaprta glavna cesta Ljubljana Kočevje

V zimskih službah zagotavljajo, da so se glede na napovedi vremenoslovcev na današnje sneženje pripravili, njihove ekipe so na terenu, večji težav zjutraj ni bilo. Po zadnjih podatkih prometno-informacijskega centra pa so zaradi ustavljenih tovornih vozil zaprli glavno cesto Ljubljana-Kočevje pri Gorenjih Podpoljanah. Snežiti je začelo okoli sedme ure, v dobrih dveh urah in pol pa je zapadlo med pet in sedem centimetrov južnega snega. Sneženje zaenkrat ni tako intenzivno, kot so predvidevale napovedi.  

Glede na vremensko napoved so se na sneženje, kot je povedal vodja tehnične enote v Komunali Kočevje Dragan Arh, pripravili in se založili z zadostno količino soli in peska za posipanje cest. V pripravljenosti so imeli 24 strojev in vozil, vsa plužna in posipna vozila pa so na terenu od 9. ure, odstranjujejo sneg z vozišč ter posipajo ceste proti morebitni poledici. Na terenu so tudi štiri ročne ekipe, ki skrbijo za prehodnost pločnikov, prehodov za pešce, stopnišč in ostalih površin za pešca, ki jih ni mogoče vzdrževati strojno.

Pričakujejo, da se bo vreme v popoldanskem času umirilo, do takrat pa bodo nadaljevali z delom. V jutranjem času s terena po njegovih besedah ni bilo poročil o večjih težavah, vse udeležence v prometu pa prosijo, naj bodo potrpežljivi in upoštevajo cestnoprometne predpise.

Zaradi zimskih razmer je zaprta cesta Kranjska Gora-Vršič-Trenta. Na prelazih Predel, Korensko sedlo, Ljubelj in Jezersko je obvezna uporaba verig. Na cesti Slovenj Gradec-Velenje je prepovedan promet za tovorna vozila nad 7,5 tone, na cesti Ajdovščina-Col-Črni Vrh pa za priklopnike in polpriklopnike.

Najprej je začelo snežiti v nekoliko višjih legah Gorenjske

Na Voglu je po podatkih Agencije RS za okolje do 7. ure zjutraj zapadlo 40 centimetrov novega snega, na Kredarici in v Ratečah so ga namerili 25 centimetrov. Proti jutru se je sneženje razširilo še na druge dele države. Na Koroškem in Celjskem, kjer je začelo snežiti zgodaj zjutraj, je sneg pobelil ceste, a zaenkrat o težavah v prometu ne poročajo, vse posipne službe pa so na terenu.  V nižje ležečih predelih na Celjskem je zapadlo okoli pet centimetrov snega, v višje ležečih pa približno deset centimetrov. 

Sneži tudi na Notranjskem in Dolenjskem, medtem ko na Primorskem dežuje

Kot je za STA pojasnil vodja tehnične službe Darsa Andrej Sever, so že predhodno posipali avtoceste, njihove ekipe so v pripravljenosti, trenutno pa imajo na terenu okrog 70 do 80 vozil. Največ dela zaradi snega imajo trenutno na Trojanah ter na štajerskih in dolenjski avtocesti.

Po napovedih vremenoslovcev bo glavnina padavin padla do sredine dopoldneva, nato bodo slabele in od severa kar hitro ponehale.