roka, dež Svet24.si

Nalivi bodo tako močni, da so izdali oranžno ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Bo nova vila Joca Pečečnika na vodik? Eden ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Krško

Slovenija Hrvaški predstavila načrte za odlaganje radioaktivnih odpadkov

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
21.07.2015 05:51

Na seji meddržavne komisije za operativno izvajanje določb meddržavne pogodbe med slovensko in hrvaško vlado o krški nuklearki v Nuklearni elektrarni Krško (Nek) je med drugim slovenska stran hrvaški predstavila načrte za odlagališče radioaktivnih odpadkov. Hrvaška stran bo za njihovo preučitev in odgovor potrebovala predvidoma pol leta.

(Foto: nek.si)
Delegaciji sta vodila minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in hrvaški gospodarski minister Ivan Vrdoljak.

Gašperšič je po seji povedal, da so se s hrvaškimi kolegi pogovarjali tudi o problematiki odlaganja radioaktivnih odpadkov, tako z vidika gradnje suhega skladišča za izrabljeno jedrsko gorivo, kot tudi načrtov za gradnjo odlagališč za nizko in srednje radioaktivne odpadke (NSRAO) na hrvaški in slovenski strani.

Ob omenjeni predstavitvi so Hrvaško tudi povabili, naj preuči možnosti svojega sodelovanja pri gradnji slovenskega odlagališča NSRAO v Vrbini pri Krškem, je dodal.

Hrvaški minister Vrdoljak je ob tem dejal, da se hrvaška stran strinja z načrti za gradnjo t. i. suhega skladišča ob krški nuklearki, hrvaškim strokovnim službam pa bodo naročili, da v treh mesecih pripravijo predlog za revizijo programa odlaganja radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva. Po omenjeni reviziji se naj bi meddržavna komisija, predvidoma konec leta, vnovič sestala, je napovedal.


Sicer so po izjavah obeh ministrov danes sprejeli poročilo članov uprave Nek in ugotovili, da so bile operativne določbe meddržavne pogodbe v obdobju od zadnje seje komisije izvedene odgovorno in uspešno ter da je nuklearka dosegla dobre obratovalne, varnostne, ekonomske in investicijske rezultate.

Meddržavna komisija je podprla tudi podaljšanje obratovalne dobe Nek s 40 na 60 let oz. do leta 2043 in soglašala z izgradnjo suhega skladišča izrabljenega jedrskega goriva v Krškem, ki ga bosta financirala oba družbenika, financiranje pa bo vključeno v stroške poslovanja elektrarne.

Zaradi novih okoliščin, povezanih s podaljšanjem obratovanja Nek, je meddržavna komisija zadolžila strokovne organizacije, da v roku treh mesecev pripravijo predlog projektne naloge za izdelavo revizije programa odlaganja radioaktivnih odpadkov in izrabljenega jedrskega goriva ter revizije programa razgradnje Nek. Do izdelave teh programov in njunega sprejetja pa bodo vplačila v hrvaški in slovenski sklad za razgradnjo ostala na zdajšnji ravni.