oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Je Pečnik načrtno zapeljal ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Dolenjske Toplice

Širijo obzorja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.11.2015 06:27

Danes in jutri bo v Termah Dolenjske Toplice potekala mednarodna konferenca "Širi obzorja – izkušnje in povezovanje za uspešno vključevanje Romov".

Organizator mednarodne konference »Širi obzorja – izkušnje in povezovanje za uspešno vključevanje Romov« je Razvojno izobraževalni center Novo mesto, ki konferenco organizira v sodelovanju s partnerstvi v projektih e-Roma Resource ter Finally – finančna pismenost za Rome. Konferenca bo potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

S konferenco želijo poudariti pomen povezovanja deležnikov na področju vključevanja Romov, spodbuditi mreženje in sodelovanje med resorji in institucijami, oblikovati nova partnerstva, omogočiti izmenjavo dobrih praks skozi uporabo gradiv in materialov, pripravljenih v sklopu različnih projektov, in posledično zagotoviti čim učinkovitejše delovanje na področju vključevanja Romov v različne sfere družbenega življenja. Konferenca je namenjena tako strokovnjakom kot praktikom pa tudi oblikovalcem politik in predstavnikom vladnih ter nevladnih organizacij.

Povabilu na konferenco so se odzvale številne mednarodne in nacionalne institucije ter posamezniki. Predstavljali bodo svoje izkušnje, primere iz prakse ter najnovejša dognanja z različnih področij, ki vplivajo na vključevanje Romov. Spregovorili bodo o stereotipih in predsodkih, ključnih kompetencah ter ustvarjanju zaposlitvenih možnosti, integraciji v procesih izobraževanja, politikah ter aktivnostih na področju zdravja Romov, zagotavljanju trajnosti rezultatov projektov za Rome ter številnih podpornih dejavnostih in praktičnih primerih ter izkušnjah s področja poučevanja Romov.


V četrtkovem plenarnem delu bodo med drugimi kot uvod v konferenco svoje iztočnice podali Marjeta Gašperšič, direktorica Razvojno izobraževalnega centra Novo mesto, Mag. Stane Baluh, direktor Urada vlade RS za narodnosti, Mag. Branko Soćanac, direktor Generalnega urad vlade republike Hrvaške za človekove pravice in pravice narodnih manjšin, Emilia Venot, Agencija za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo pri Evropski komisiji, Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic, Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije in Evropske romske zveze, Janja Rošer, predsednica Sveta romske skupnosti RS ter dr. Petra Javrh iz Andragoškega centra Slovenije.

Na konferenci bo v različnih sklopih predstavljenih več kot 60 prispevkov strokovnjakov in praktikov z različnih področij, na projektni tržnici pa se bo predstavilo več kot 20 projektov ter primerov dobrih praks. Udeležba na konferenci je za udeležence brezplačna. Program konference je dosegljiv na povezavi http://www.broadenhorizons.splet.arnes.si.