oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

zlato drevo Svet24.si

Ko v sebi najdete srečo in moč, lahko naredite ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Je Pečnik načrtno zapeljal ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Novo mesto

Sanacija KZ Krke, Gregorjev sejem z novostmi

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.01.2013 11:53

Kmetijsko zadrugo Krka naj bi letos končno finačno sanirali. Ob letošnjem Gregorjevem sejmu pa pripravljajo kar nekaj novosti.

Kmetijska zadruga Krka, ki ima 183 zaposlenih je lani prihodke povečala za 4 odstotke, prepolovili pa so tudi izgubo preteklih let. Letos naj bi zadrugo končno finančno sanirali je povedal direktor Kmetijske zadruge Krka Jure Vončina.

Vončina se je na današnji predstavitvi dotaknil tudi poslovanja družbe, ki se je v preteklih letih ubadala z izgubo. Kot je dejal, so v podjetju lani uspeli to prepoloviti, za tekoče leto pa je napovedal pozitivno poslovanje.

Sicer je KZ Krka s prodajo lani zaslužila skoraj 32 milijonov evrov oz. za štiri odstotke več kot predlani. Hkrati pa se je povečalo število njenih članov, vključenih v integralno pridelavo, je poudaril.

V KZ Krka so lani uspeli prodreti v vse slovenske trgovske sisteme, obenem pa se je povečala tudi njihova lastna maloprodaja, je še povedal Vončina. Med načrti je opozoril, da si v podjetju prizadevajo za izgradnjo lastnega zbirnega centra, za katerega bi potrebovali dva do tri milijone evrov in s katerim bi podvojili svojo proizvodnjo.


KZ Krka, ki s tržno zelenjavo razen krompirja oskrbuje približno tretjino slovenskega trga, bo za dveletni projekt promocije in informiranja o integralno doma pridelani zelenjavi ter sadju namenila 280.000 evrov. Za omenjeni projekt bo iz evropskih virov dobila 200.000 evrov, razliko pa bo prispevala iz lastnih sredstev.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Vončina, želijo z omenjenim projektom predvsem pomagati kmetijam na Dolenjskem, prispevati k razvoju slovenskega kmetijstva in povečati samooskrbo Slovenije z integralno doma pridelano zelenjavo ter sadjem.

V okviru projekta bodo med drugim pripravili različne predstavitve tovrstne zelenjave in sadja na več kot 36 prireditvah, promocijah in degustacijah na prodajnih mestih, posebno mesto pa bodo omenjeni predstavitvi namenili na letošnjem 19. Gregorjevem sejmu v Novem mestu. KZ Krka ga bo priredila med 8. in 10. marcem, na njem pa letos pričakujejo rekordnih 30.000 obiskovalcev, je povedal vodja sejma Klemen Kirn in dodal, da pripravljajo kar nekaj novosti.

Jure Vončina, direktor KZ Krka


Klemen Kirn vodja Gregorjevega sejma