sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Predsednik vlade Dr Odkrito.si

Kaj se je v resnici dogajalo na Kruziću?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Novice Sevnica

Prvi brivsko-frizerski salon v Sevnici čaka prenova

Piše: Občina Sevnica

Čas objave:
19.05.2021 08:27

Občina Sevnica je na javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine uspešno prijavila projekt ureditve brivsko-frizerskega salona Kreutz v Sevnici.

Ministrstvo za kulturo je namreč odobrilo sofinancerska sredstva za konzervatorsko-restavratorske posege teh prostorov, ki jih je občina v lanskem letu odkupila z namenom dolgoročne zaščite kulturne dediščine in bodoče obogatitve turistično-tržne ponudbe starega mestnega jedra.
Poseg bo usmerjen v muzejsko prezentacijo salona ter ohranitev njegove posebne narave in družbenega pomena. Gre namreč za prvi frizerski salon v Sevnici, ki ga je leta 1900 na tedanjem naslovu Sevnica ob Savi št. 5, zdaj Glavni trg, ustanovil Dragotin Karl Kreutz.

Poudarek ureditev bo na ohranjanju lesene materialne substance, s čiščenjem in zaščito površin, ter na ohranitvi avtentičnih materialov, tehnologi, znanj in veščin, saj gre za ohranitev redke zbirke, ki bo omogočila vpogled v stare obrtne veščine in znanja.



Za ureditve prostorov, ki so opredeljeni kot kulturni spomenik lokalnega pomena, bo ministrstvo prispevalo 17.601,42 evrov. V občinskem proračunu je za investicijo načrtovanih skupno 40 tisoč evrov. Projekt bo izveden v letošnjem letu.

Za izvedbo konzervatorsko-restavratorskih posegov je občina že pridobila tudi kulturno-varstvene pogoje in soglasja za izvedbo s strani celjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine.