petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Novice Brežice

Premiera eksperimentalne drame Trikotnik

Piše: JSKD Brežice, S.R.S.

Čas objave:
10.09.2018 18:18

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti Območna izpostava Brežice, ta torek, 11. septembra ob 19. 30 uri v Kulturnem domu Brežice organizira premiero eksperimentalne drame Trikotnik.

Eksperimentalna drama absurda v izvedbi skupine nekdanjih brežiških gimnazijcev se ukvarja s tipičnimi vprašanji bivanja in identitete. Glavni Lik, predstavljen kot dialog med tremi soobstoječimi razvojnimi stopnjami običajneža, deluje na presečišču notranjega in zunanjega sveta.

V treh dejanjih na vse pretege poskuša uskladiti potrebo po razrešitvi eksistencialistične frustracije posameznika z njegovo psihofizično nemočjo prostovoljne oziroma samovoljne akcije. Preigravana bivanjska kriza je projicirana na metaforo ugrabitve s pomočjo katere se tudi povsem neopredeljive komponente notranje borbe fizično manifestirajo v podobo ugrabitelja oziroma didaskalij.
Dialog med subjektom in stanjem je torej le monolog nekega tipološkega lika, zato igro Trikotnik lahko pojmujemo kot monodramo.

JSKD Območna izpostava Brežice z veseljem podpira domače ustvarjalce, tako tudi gledališki projekt treh mladih ljubiteljskih gledališčnikov, ki je nastajal to poletje.


Vse tri ustvarjalce so spremljali že vso srednješolsko pot, saj je ravno gledališče tista sila, ki jih je večkrat družila in združevala na odru Doma kulture Brežice, jih skozi štiri leta oblikovala v suverene recitatorje, govorce, oblikovalce predstav in nenazadnje osebnosti.
Letošnjo jesen se podajajo na študijsko pot; Žan v daljno Anglijo, Krištof in Miha v bližnjo Ljubljano. Pa vendarle so se, sedaj že kot kot nekdanji gimnazijci, odločili spet združiti na odru.

avtor, režiser, scenarist ŽAN FLORJANIČ BARONIK
igralca MIHA ŠPAN/stanje, KRIŠTOF STRNAD/subjekt