sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Jerneja in Marko, Poroka na prvi pogled Njena.si

Je strast med Markom in Jernejo ugasnila?

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Novice Novo mesto

Predstavniki PS o razvoju Novega mesta in regije

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.03.2013 17:19

Med najpomembnejšimi razvojnimi izzivi Dolenjske in Bele krajine je cesta tretje razvojne osi, je ob današnjem delovnem obisku predstavnikov Pozitivne Slovenije v Novem mestu opozorila poslanka PS Renata Brunskole. Cilj PS in nove vlade pa bo ohraniti raven regije in storiti še korak naprej, pa je dejal vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer.

Delovni obisk so začeli v mestni hiši, kjer sta jih sprejela Alojzij Muhič, župan Novega mesta in Borut Novak, direktor mestne uprave. Župan Novega mesta je med ključnimi izzivi, pred katerimi se nahaja Novo mesto, izpostavil hidravlične izboljšave vodoskrbnega sistema, nadaljevanje projekta CeROD, ki je po županovih besedah ogrožen zaradi ravnanja dosedanje Vlade, na področju kulture pa obnovitev gradu Grm in Narodnega doma ter ureditev športnega parka Portoval in velodroma. Kot izrazito problematično je župan Muhič izpostavil vzdrževanje državnih cest na dolenjskem območju. Dodaja še, da je težavnost urejanja položaja romske skupnosti presegla občinske zmožnosti in zakonske pristojnosti, zato je poudaril nujnost angažmaja države.

Jani Möderndorfer je županu predstavil ljubljansko izkušnjo zaprtja starega mestnega jedra za promet, kamor je prometna zapora privabila tako nove prebivalce, kot tudi pognala trgovsko, gostinsko in drugo storitveno dejavnost in župana opogumil, naj tudi Novo mesto razmisli o svojem glavnem trgu. Renata Brunskole je poudarila, da bo Pozitivna Slovenija budno spremljala in spodbujala razvoj regije in mesta, pojasnila pa je tudi, da je glede CeROD-a in števila vpisnih mest na Gimnazijo Novo mesto že večkrat tudi sama intervenirala.

Obisk se je nadaljeval pri predsedniku Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Jožetu Colariču, ki je delegacijo sprejel v upravni stavbi tovarne zdravil Krka d.d.. S poslancema se je pogovarjal o prioritetah razvoja dolenjske regije. Kot absolutno prioriteto dolenjskega gospodarstva je izpostavil izgradnjo 3. razvojne osi, dodal pa je še, da je državni prostorski načrt za traso mimo Novega mesta in tunel skozi Gorjancev do Bele krajine pripravljen in če bo obstajala volja, se lahko gradnja prične v sorazmerno kratkem času. Glede tovarne zdravil je dejal, da je Krka posluje dobro in da nikoli v zgodovini niso imeli toliko investicij, kot jih imajo sedaj. Poudaril je, da bodo tudi letos, tako kot v minulih letih, odprli več sto novih kakovostnih delovnih mest. Sogovornike je pozval, naj država svojega lastniškega deleža v Krki ne proda, saj je kot lastnica dobra protiutež različnim drugim interesom. Poslanca sta predsedniku uprave zagotovila, da prihodnja vlada državnih deležev v Krki ne bo zmanjševala, prej nasprotno.


Na regijskem centru nevladnih organizacij so predstavniki civilne družbe predstavili sveženj ukrepov za krepitev institucij civilne družbe, ki posega na različna delovna področja, od spodbudne davčne zakonodaje do področja socialnega varstva in štipendiranja. Jani Möderndorfer jih je pozval, naj takoj po imenovanju nove vlade vzpostavijo stik s kabinetom predsednice vlade, kjer bodo v novem državnem sekretarju za civilno družbo našli zanesljivega sogovornika oziroma sogovornico.

Ob koncu obiska se je Rafko Križman, predsednik lokalnega odbora Pozitivne Slovenije Novo mesto, gostoma zahvalil za obisk ter izrazil prepričanost, da bo PS Novo mesto skrbela za interese regije in prispevala k njenemu stabilnemu razvoju.